Varázslótanoncok

2019.04.25. 10:00

„Esküszöm, hogy rosszban sántikálok!” – Harry Potter vetélkedőn a zalai diákok

A főcímben foglalt idézet valójában varázsige, hiszen a Harry Potterből ismert Tekergők Térképét csak ezzel a mondattal lehetett felnyitni. Jól tudják ezt azok a gyerekek, akik indultak a Harry Potter témakörű országos versenyen.

Arany Horváth Zsuzsa

Luczi Bálint, Gál Regina, Varga Írisz és Csaplár-Nagy Franciska a zsámbéki versenyen Fotó: Izsák-iskola

Az olvasás nem unalmas tevékenység, ha kedvünkre való az olvasnivaló könyv. Ezt bizonyítja a Harry Potter-sorozat világméretű sikere. A hét részből álló különleges mesefolyamra építve Zsámbékon már harmadszor rendeztek országos vetélkedőt. A legutóbbira benevezett a zalaegerszegi Izsák Imre Általános Iskola is, méghozzá a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár csácsbozsoki fiókkönyvtárának munkatársai támogatásával. Az előzetes feladatokat így Gál Edina és Csaplár-Nagy Franciska könyvtáros segítette megoldani a Berényi Anna, Gál Regina, Varga Írisz és Luczi Bálint alkotta csapatnak. (Anna a felkészülésben vett részt.)

Luczi Bálint, Gál Regina, Varga Írisz és Csaplár-Nagy Franciska a zsámbéki
versenyen Fotó: Izsák-iskola

– Tavaly októberben jelentkeztünk a felhívásra, a kreatív feladat megoldásában inspirált bennünket a felújított épületszárny könyvtár előtti szeglete, itt rendeztük be a Harry Potter-sarkot, amelyről videót készítettünk, s elküldtük Zsámbékra – mondta Csaplár-Nagy Franciska könyvtáros. Az összefogást mutatja, hogy a teljes felső tagozat, szülőstől, tanárostól részt vett a sarok kialakításában, a csillárok, fotelok, könyvek, varázsitalok, képek beszerzésében, kiállításában. Aztán már csak a 150 kérdésből álló feladatlapot kellett kitölteni, s indulhattak a helyszínre, ahol március 23- án a közel 300 pályázóból 115 kérdés megválaszolása után az 5. helyet szerezték meg.

A sikert újabb ötlet követte: a megyei könyvtár és a Keresztury Dezső VMK támogatásával május 3-án délután 14 órától megrendezik a zalaegerszegi fordulót, amelyre tíz általános iskolai csapatot fogadnak. Az elvárás egyszerű, „csak” a Harry Potter-könyveket kell jól ismerni. A verseny menete szerint az előzetes kreatív feladatot mutatják be a versenyzők, majd interaktív játékban vesznek részt. A legjobbak értékes jutalomban részesülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában