Örök emlékeket szerezhettek

2019.07.12. 16:00

Erdélyt járták a zalai diákok

Erdélyben jártak a pákai Öveges József Általános Iskola tanulói a Határtalanul! pályázat segítségével, együtt a csesztregi és a lovászi iskolák hetedik osztályos diákjaival.

Korosa Titanilla

A kirándulók csoportja Máréfalván a székely kapu előtt

Az utazásról kapott tájékoztatásból megtudhattuk, hogy a diákok meglátogatták Bethlen Gábor, egykori erdélyi fejedelem szülőházát Marosillyén és megismerhették Székelyföld nevezetességeit. Gyulafehérváron az egykori fejedelmi udvar helyszínét keresték fel, valamint a Szent Mihály-székesegyházban láthatták a fejedelem sírhelyét. Csíkszeredán, a Mikó-vár múzeumában a középkori vár életébe nyertek bepillantást, illetve egy a pásztor- és paraszti életet bemutató kiállítást láthattak.

Különleges élmény volt a csíksomlyói kegytemplom és a parajdi sóbánya meglátogatása. Korondon a méltán híres kézműves termékekben, Máréfalván pedig a székely kapukban gyönyörködtek. A barcarozsnyói parasztvárból remek kilátás nyílt a városra és a Kárpátokra. Prázsmáron az erődtemplom nyújtott különleges látnivalót, majd a családi gyűjteményéről híres csernátoni Haszmann Pál Múzeumban jártak. A legemlékezetesebbnek a csoport tagjai számára a Szent Anna-tó látványa és a Mohos tőzegláp bejárása bizonyult. Kézdivásárhelyen a Céhes Múzeumban a középkori mesteremberek életével, a céhek hétköznapjaival ismerkedhettek meg.

A kirándulók csoportja Máréfalván a székely kapu előtt

Kedves fogadtatásban részesültek a szentegyházi Mártonffi János Általános Iskolában, ahol az iskolai gyermekének­karból és -zenekarból alakult híres-neves Szentegyházi Gyermekfilharmónia, a Fili működik. Nyergestetőn a székelyek hősiességére emlékeztető kopjafákat és az emlékművet látogatták meg. A diákok szállása Tusnádfürdőn volt, onnan hazaindulva útközben megtekintették még Vajdahunyad várát, ami a Hunyadi és a Bethlen család birtokában is volt. A látogatáson örök emlékeket szereztek az erdélyi magyarok összetartásáról és arról, milyen példaértékűen élik meg magyarságukat, és nagy szeretettel fogadják az anyaországból hozzájuk érkezőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában