SÉTA

2019.05.15. 07:00

Erdélyben, Tusnádfürdőn jártak a hévízi bibós diákok

Hévíz város önkormányzata egy közös projektre kérte fel a Bibó István Gimnázium tanulóit a 2018/2019-es tanévben.

Holczer Dóra

A zalai diákok és vendéglátóik a Szent Anna-tónál Fotó: Bibó-gimnázium

Három diák, Góth Júlia, Vörös Balázs és jómagam, Holczer Dóra éltünk a lehetőséggel és csatlakoztunk a Youth and Spa elnevezésű programhoz.

A projekt fő célja, hogy az önkormányzatok bevonják a helyi fiatalokat a városfejlesztés terén hozott döntésekbe. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatal generáció igényei is érvényesüljenek lakóhelyükön, annak érdekében, hogy minél többen városukban maradjanak, vagy legalábbis tanulásuk után visszatérjenek. Az elvándorlás problematikája valamennyi – a projektben részt vevő – várost érinti, mint például Tusnádfürdőt, ahol a legutóbb jártunk.

A zalai diákok és vendéglátóik a Szent Anna-tónál Fotó: Bibó-gimnázium

Öt napot töltöttünk ezen a gyönyörű fürdőhelyen és környékén. Megcsodáltuk a közelében található Szent Anna-­tavat, de jártunk a Medve-tónál, a lenyűgöző Békás-szorosban, Déván, Csíksomlyón, Csíkszeredán és Korondon is. A kötelező programok mellett szórakozásban is volt részünk.

A velünk utazó általános iskolásoknak, de nekünk is a bobozás volt az egyik legnagyobb élményünk a Ski­Gyimesben. Az esti órákban 1500 m-es magasságból csúsztunk le a kivilágított pályán. A hasonló lehetőségek nálunk is vonzók lehetnének a turisták és a fiatalok számára.

A kirándulások mellett hallgattunk előadást Tusnádfürdő és Hargita megye történetéről, fejlesztési terveiről és a fiatalok lehetőségeiről. Különösen érdekes volt számunkra az ott hallottakból, hogy minden hatodik fiatal vállalkozásba kezd, amelynek elindítására támogatást kap.

Később erasmusos diákokkal is beszélgettünk, meghallgattuk tapasztalataikat, véleményüket a városról, az ott töltött egy évükről, és magáról az Erasmus-programról. Még nem akadt olyan diák, aki negatívan mesélt volna a programmal szerzett lehetőségeiről. A kulturális élet terén az erdélyiek a magyar népi hagyomány legfőbb őrzőinek mondhatják magukat. Részt vehettünk egy táncházban, ahol népi ruhába öltözött helyi diákok tanítottak nekünk néptánc­lépéseket.

Tusnádfürdőn minden évben megrendezik a Tusványost, ahova magyarországi előadókat is hívnak. A fesztivál majdnem teljes egészében ingyenes. Tusnádfürdő és környéke azonkívül, hogy számtalan programot kínál, gyönyörű természeti szépség. A fiataloknak szóló munkalehetőség, a szórakozási és szabadidős tevékenységek terén még van mit fejleszteni, de jó úton haladnak, úgy, mint a mi városunk, Hévíz.

Sok-sok élménnyel, tapasztalattal lettünk gazdagabbak ebben a néhány napban, így csak bátorítani tudunk mindenkit, hogy ne hagyja ki ezt a lehetőséget.

Egy előadáson elhangzott mondattal szeretném lezárni a mi kis utazásunk történetét: „Az a célunk, hogy majd egy idő után Hévízhez fel tudjunk zárkózni, tudjuk, hogy nem lesz könnyű”.

Holczer Dóra

Bibó István Gimnázium

11/A osztály

Hévíz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában