Átsegítik egymást a nehézségeken

2019.09.12. 07:00

Elismeréseket is átadtak a Zala megyei ILCO klub 30 éves jubileumi programján

A napokban ünnepelte 30 éves fennállását a mintegy 60 tagot számláló Zala megyei ILCO klub. Az országban 38 hasonló közösség működik.

Magyar Hajnalka

Tortával ünnepeltek. Jobb szélen Mester István elnök, mellette dr. Zorn Antal. A torta mögött Czupi Attiláné, mellette kolléganője, Blaskovicsné Gergály Gyöngyi

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Magyar Hajnalka

Az ILCO klub a mesterséges vendégnyílással élők számára nyújt szakmai és közösségi védernyőt, mindkettőre nagy szükség mutatkozik. Az ilco szó a vékonybél-, illetve vastagbélkivezetés (ileostoma, colostoma) latin nevének első szótagját egyesíti. A jubiláló betegszervezet 1989-ben 27 taggal alakult meg, amit rohamos felfutás követett, több mint százra emelkedett a taglétszám. Ez is mutatja, mekkora űrt töltött be akkoriban.

Tortával ünnepeltek. Jobb szélen Mester István elnök, mellette dr. Zorn Antal. A torta mögött Czupi Attiláné, mellette kolléganője, Blaskovicsné Gergály Gyöngyi Fotó: Magyar Hajnalka / Zalai Hírlap

A Három Kívánság étteremben megtartott jubileumi összejövetelen, amely a Magyar ILCO Szövetség támogatásával jöhetett létre, elismerések is gazdára találtak. Oklevelet kapott négy alapító tag, e tény már önmagában bizonyság arra, hogy sztómásként is hosszú, tartalmas évtizedek várhatnak a betegekre. Megköszönték a patronáló or­vo­sok – dr. Szenes Mária gasztroonkológus főorvos, valamint dr. Zorn Antal sebész főorvos – segítségét, s a vezetőség munkáját ugyancsak elismerték. A jelenlegi elnök, Mester István öt éve vezeti a klubot. Megtudtuk tőle, hogy alapító elnökük Vajda József népzenekutató volt, az ő emléke előtt tisztelegtek azzal, hogy az ünnepségen a gellénházi Vajda József népdalkör férfikara adott műsort. Az elnöki tisztet a köztes időben dr. Kőmíves Miklós és Polcza János viselte még.

A betegek legfőbb támasza a hétköznapokban a sztómaterápiás nővér, aki műtét után megtanítja őket az eszközök használatára, és segít abban, hogy mielőbb visszatérhessenek megszokott életvitelükhöz. Jelenleg Blaskovicsné Gergály Gyöngyire hárul e feladat, korábban 24 éven át Czupi Attiláné Juli látta el a betegeket. Mindketten köszönő oklevelet kaptak a jubileum alkalmából. Czupi Attiláné három éve már nyugdíjba vonult a Zala Megyei Szent Rafael Kórházból, mégsem szakadt el teljesen a sztómásoktól. Annak idején az elsők között sajátította el e speciális szakmát.

– Angol nővérektől tanultam, jártam is kint tanulmányúton, nagyon izgalmas időszak volt – idézte fel a múltat. – A korszerű sztómás eszközök 1992 óta érhetők el nálunk is, azt megelőzően meglehetősen kiszolgáltatottak voltak a betegek. Egy övre erősített egyszerű nejlonzacskót viseltek a testükön, ez a kényszermegoldás hatalmas lelki terhet jelentett, az érintettek bezárkóztak, nem mentek közösségbe, az életminőségük rendkívül visszaesett. Aztán megindult az eszközök fejlődése, mi, érintett szakdolgozók pedig létrehoztuk a Magyar Sztómaterápiás Nővérek Egyesületét. Részt vettünk az újonnan kifejlesztett eszközök tesztelésében, fórumokon mondtunk véleményt, kongresszusokra jártunk, egymástól tanultuk a szakmát. A gyógyászati segédeszközök fejlődésének köszönhetően ma már diszkréten kezelhető ez az állapot, öntapadós, tökéletesen záródó és szagmentességet biztosító sztómazsákok állnak rendelkezésre.

A klub munkáját orvosok is segítik, akár úgy, hogy ismeretterjesztő előadásokat tartanak az összejöveteleken, akár konkrét gondozással. Egyikük dr. Zorn Antal főorvos, akit a bélkivezetést szükségessé tevő kórképekről kérdeztünk.

– A betegek nagyobbik része a végbél alsó traktusát érintő daganat következményeként kénytelen sztómával élni, kisebb hányaduk pedig gyulladásos bélbetegség okán – kezdi a klubot patronáló orvos. – Az érintettek a műtétet követően elsajátítják a sztómazsák kezelését, ez hosszabb tanulási folyamat, több hónapot is igénybe vehet, amíg a páciens gyakorlatot szerez, és pszichésen is elfogadja a helyzetet. Az átmeneti kivezetés is erősen megviseli őket, a végleges pedig még inkább. Már a kórházban felhívjuk a figyelmet a klubra, s javasoljuk a csatlakozást. A tagok háromhavonta találkoznak, a szakmai programok mellett egymást is ellátják tanácsokkal, megbeszélik problémáikat, be­számolnak egy-egy új eszköz kapcsán szerzett tapasztalataikról, barátságokat kötnek. Ilyenkor írjuk fel három hónapra a szükséges kellékeket is, amelyekért fizetniük kell 2-3 ezer forintot, de a minőség és a mennyiség ma már megfelel a korszerű elvárásoknak. Nem volt ez mindig így, régen pontosan ki volt számolva, hogy minden napra egy zsákot kaphat a beteg, ami méltatlan helyzetbe hozta őket. Szerencsére egyre több gyógyászati segédeszköz cég kapcsolódik be a gyártásba, a verseny emeli a nívót, nyertesei pedig a betegek. Ma a magyar sztómások pontosan ugyanazokat az eszközöket használhatják, mint a világon bárhol élő betegtársak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában