Körkép

2019.06.24. 07:00

Életre kelt a szunnyadó hegedű – Ilyen volt a Múzeumok Éjszakája Zalában

Érdekes programokat kínált a Múzeumok éjszakája megyeszerte.

BB, KT

Száraz Csilla múzeumigazgató (balról) és Dénes Sándor polgármester is gratulált a díjat kapó Schmidt Istvánnénak Fotó: Gergely Szilárd

Izgalmas programok Nagykanizsán

Nagykanizsán, a Thúry György Múzeumban a „Fény­írók Nagykanizsán 1860–­1930, a város és lakói a fotográfusok szemével” című időszaki kiállítás tematikájához kapcsolódott a Múzeumok éjszakája programsorozat. A népszerű kincskereső kalandtúra mellett például „Koros kamerák” találkozóját is szerveztek, ahová a látogatók hozhatták el régi fényképezőgé­peiket.

A 13. alkalommal megrendezett esemény ünnepélyes megnyitóján Dénes Sándor polgármester kiemelte: a múzeum falai olyan értékeket, ereklyéket rejtenek, amelyek mindig lenyűgözik a látogatókat.

Majd Száraz Csilla múzeumigazgató és Horváth Franciska történész-muzeológus léptek a mikrofonhoz, akik a tavaly alapított Kerecsényi Edit-emlékplakettről beszéltek. Elmondták: a díjjal azoknak a személyeknek a munkáját ismerik el, akik a múzeum gyűjteményeinek gondozásában és feldolgozásában segítenek. Kiemelkedő helytörténeti gyűjteménygyarapító és múzeumpártoló munkájának elismeréseként Schmidt Istvánné Bagonyai Mária vehette át a rangos kitüntetést.

Száraz Csilla múzeumigazgató (balról) és Dénes Sándor polgármester is gratulált a díjat kapó Schmidt Istvánnénak Fotó: Gergely Szilárd

Ezután Balogh László, az önkormányzat humán bizottságának elnöke az éj műtárgyát, dr. Krátky István polgármester hegedűjét mutatta be az érdeklődőknek.

– Az egykori lokálpatrióta városvezető unokájának,dr. Lugos Margitnak a jóvoltából a város különleges ajándékot kap – fogalmazott. – Azt a közel egymillió forintot érő hangszert, melyet 1956 óta nem használtak.

Egészen eddig, hiszen az ünnepség után Németh Ferenc hegedűtanár „keltette életre” a becses relikviát.

Lenti éjszakai múzeumlátogatásra invitált

Lentiben a múzeumok éjszakája programsorozat keretében a Zalaerdő Zrt. fűrész­üzem-bemutatóra, éjszakai múzeumlátogatásra és erdei vasutas utazásra invitálta az érdeklődőket szombaton.

Délután a fűrészüzemben tett látogatáson a pelletgyártás lépéseit mutatta meg Lukács Ferenc fafeldolgozási ágazatvezető. Elmondta, hogy a Zalaerdőnél fűrészporból és forgácsból készítik ezt a fűtőanyagot, magát a terméket is megismerhették az érdeklődők, illetve a gyártáshoz használt gépeket és a csomagolás folyamatát.

Éjszakai tárlatvezetés a múzeumban. Kaliba Mihály vasútüzemi műszaki
vezető (középen) kalauzolta a látogatókat Fotó: Korosa

Este hagyományosan gyertyafényes tárlatvezetéssel tekinthették meg az érdeklődők a „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” című kiállítást.

Két házaspár Herendről érkezett, a hölgyek elmondták, hogy nagyon tetszik nekik Zala megye, ahol szinte „égig ér a fű”, vagyis szép zöld a táj. Négynapos látogatásuk során idejük nagy részét a gyógyfürdőben töltötték, de ellátogattak Lendvára is. Az erdészeti múzeumra is kíváncsiak voltak, és nem is csalódtak a tárlatvezetés során, hiszen sok érdekességre derült fény, míg az egyórás erdei vonatozás remek választásnak tűnt a nap lezárásához. Az erdei vasút dízelmozdonyos szerelvénye a Lenti–Zajda–Lenti útvonalon 20 órakor indult el, s a délutáni vihar után, estére már „megjavult” az időjárás, így számos érdeklődő szállt fel, hogy megtekintsék az erdőt és az előbújó vadakat a félhomályban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában