Egészségharcosok Dél-Zalában

2019.04.12. 07:00

Együttműködnek a nagykanizsai háziorvosok a prevenció érdekében

A dél-zalai város öt felnőtt-, illetve gyermekháziorvosa példaértékű konzorciumot hozott létre, mely az Egészségharcosok Dél-Zalában nevet viseli.

Horváth-Balogh Attila

Dóczi Bélát vizsgálja dr. Mihalecz Károly. Sokrétűbb ellátást kaphatnak a betegek Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

A konzorcium jelentős öszszegű pályázati pénzt nyert az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által meghirdetett pályázaton a „Három generációval az egészségért” program megvalósítására. Az állam e célra országos szinten 5,4 milliárd forintot különített el, s a 200 pályázatból 81-et, köztük a nagykanizsait találták támogatásra érdemesnek. A projekt keretében a háziorvosok egymással és más egészségügyi szakemberekkel együttműködve elsődlegesen a prevencióra, azaz a megelőzésre fektetnek nagy hangsúlyt, de a kezdeményezés hosszú távú kimenete az lehet (a kormányzat céljaival összhangban), hogy a családorvosok a mostanihoz képest több, jelenleg a járóbeteg-szakrendelésekre utalt vizsgálatot végezhetnek el majd a háziorvosi rendelőkben.

– Az Egészségharcosok Dél-Zalában nevű konzorciumot dr. Alemayehu Asnake, dr. Mihalecz Károly, dr. Kovács Beáta felnőtt-, valamint dr. Kovács Andrea és dr. Spingár Andrea gyermek­háziorvosok alapították – tudtuk meg Knausz Lívia pályázatíró szakembertől. – Ennek megfelelően a projekt is az általuk ellátott praxisokban valósul meg három korcsoport: a gyermekek, a 45–60 év közöttiek és a 65 év felettiek bevonásával.

Dóczi Bélát vizsgálja dr. Mihalecz Károly. Sokrétűbb ellátást kaphatnak a betegek Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

Azt már dr. Kovács Beátától, a konzorciumot vezető háziorvostól hallottuk, hogy sajnos a rendeléseken a magas betegszám miatt nem jut elegendő idő a prevencióra.

– Ezért jött kapóra a pályázati kiírás – szögezte le dr. Kovács Beáta. – Mi a szív- érrendszeri betegségek szűrésére fektetünk hangsúlyt, amihez vásárolhatunk eszközöket is, például 24 órás EKG és vérnyomásmonitort, a betegeknek kiadható vércukor- és vérnyomásmérőket, boka-kar indexmérőt. A szolgáltatásba bevonunk gyógytornászt, die­tetikust és életmód-tanácsadással foglalkozó, egészségfejlesztő szakembert, mert az is célunk, hogy tudatosítsuk a páciensekben, mit kell tenniük az egészségükért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában