Segítség a diáknak

2018.05.24. 15:00

Együttműködéssel segítené a továbbtanulást két zalai iskola

Együttműködésre készül a keszthelyi Premontrei Szakgimnázium és a Budapesti Gazdasági Egyetem Zalaegerszegen működő Gazdálkodási kara: tanulmányaik alapján a középiskolában végzett diákok bejutását segítik többletpontokkal a felsőoktatási intézménybe.

Keszey Ágnes

A továbbtanulásról és a robotikáról is szó volt az előadásom – képünkön Balog Csaba és dr. Gubán Miklós Fotó: A szerző

Az előkészítési fázisban lévő együttműködés a Premontrei Szakgimnáziumban idén szeptemberben induló, gazdasági informatikus képzésben végzett tanulókat érinti majd, akik a szakma elvégzése után is szeretnének továbbtanulni, s a BGE gazdasági informatika alapszakjára felvételiznek. Balogh Csaba, az középiskola igazgatója elmondta, hogy a gazdasági informatika okj-s szak indítását a munkaerőpiaci igényekre alapozták, hiszen az informatikára nagy igény van. Ezen az érettségi utáni képzésen 28 tanuló kezdheti majd meg két éves tanulmányit.

-Azoknak az itt végzett diákoknak, akik hozzánk felvételiznek, az átjárhatóságot szeretnénk megkönnyíteni. Az okj-s képzésben ők alapismereteket szereznek, ezt a szakmai tárgyaknál figyelembe fogjuk venni. Így sokkal egyszerűbben és sikeresebben fogják elvégezni ezt az alapképzést- fejtette ki a dr. Gubán Miklós, a BGE Gazdálkodási Kar dékánja.Bár az együttműködés pontos részleteit még most dolgozzák ki, a felvételi eljárásban plusz pontokat kaphatnak a keszthelyi iskolában végzett diákok, s ha bejutottak a felsőoktatási intézménybe, a tervek szerint ott akár egyes tantárgyakat illetően kreditbeszámításra is lehetőség lesz.

A továbbtanulásról és a robotikáról is szó volt az előadásom – képünkön Balog Csaba és dr. Gubán Miklós Fotó: A szerző

Mindezt akkor jelentette be a két intézmény képviselője, mikor a dr. Gubán Miklós előadást tartott a a robotikáról a Premontrei középiskolában.

-Nálunk az egyik fontos tárgy a mesterséges intelligencia: a gazdasági informatika szakon a harmadévesek a tantárgy keretein belül tanulják a robotok építését és programozását. Az informatikusoknak tudniuk kell majd a gazdaságban olyan robotokat készíteni, hogy ipari vagy gazdasági feladatokat tudjanak ellátni- szólt a kapcsolódási pontról a dékán. Bár az előadáson játékos kinézetű humanoid, azaz emberformájú robotokat mutatott be, az említett feladatok megoldására másmilyen, a funkciónak megfelelően kialakított programozható szerkezeteket használnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában