Közösségben könnyebb

2019.04.12. 07:00

Egyesületi segítség a Parkinson-kórban szenvedőknek – Szakmai programot rendeztek Alsóerdőn

Április 11. nem csak a költészet, a Parkinson-kór világnapja is, utóbbi jegyében zajlott csütörtökön szakmai program az alsóerdei önkormányzati vendégházban.

Magyar Hajnalka

Tolvaj Márta dr. Németh Lászlóval egyeztet a Parkinson-világnapi összejövetelen Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A Fogom a kezed című rendezvényen mintegy ötven érintett kaphatott értékes információkat az új terápiákról, a betegséggel való együttélés módjáról, s meríthetett erőt a sorstársak példájából.

A költészet napja előtt tisztelgő szavalat után dr. Halász Gabriella, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főigazgatója, valamint dr. Németh László, a neurológia osztályvezető főorvosa köszöntötte a résztvevőket, majd Tolvaj Márta alpolgármester, a Zalaegerszgi Parkinson Egyesület elnöke mutatta be az általa alapított betegsegítő közösséget.

Tolvaj Márta dr. Németh Lászlóval egyeztet a Parkinson-világnapi összejövetelen Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Ugrásszerűen növekszik a Parkinson-kórral küzdők száma, a világban ma több mint 6 millióra, hazánkban 20-30 ezerre teszik az érintettek számát. Ezért is értékelődik fel a betegek mentális állapotát javító közösségek szerepe. Tolvaj Márta 1998-ban hozott létre klubot, hogy a kórban szenvedő, depresszióba süllyedt édesapja számára társaságot biztosítson. A 2001-ben egyesületté alakuló szerveződés munkáját a kezdetektől segítette a megyei kórház neurológiai osztálya. A jelenleg 20-25 tagot számláló egyesület célja, hogy az orvosi ellátás mellett segítse az érintettek és családjuk mindennapjait. Évi két nagyobb rendezvényük mellett a tagok hétfőnként vízi tornán vehetnek részt a termálban, s a neurológia gyógytornászai is foglalkoznak velük a kórházban. Ezen túl táplálkozási tanácsadás és egyéni gyógytorna ugyancsak lehetőségként kínálkozik, s kirándulásokat szintén szerveznek. Az elmúlt években támogatásokból gyógytorna eszközöket vásároltak, idén is bővült a készlet.

Ezután dr. Bujtorné Kölkedi Ibolya szakmai vezető az Egészségfejlesztési iroda (EFI), Bonczné Őr Erzsébet tanácsadó pedig a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért nonprofit szervezet szolgáltatásait ismertette.

Hathalmi-József Veronika gyógytornász a mozgás jótékony hatásairól, Németh Gábor rehabilitációs szakember pedig egy új, innovatív mozgásterápiáról tartott videóval dúsított előadást.

Zárásként Galbavy Zoltán képviselő nevében Tolvaj Márta bejelentette, hogy idén a Hagymásbab fesztivál és a Kertmozi nyári jótékonysági programjának bevételét egyaránt a helyi Parkinson Egyesület támogatására ajánlják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában