Teljesül a látogatók vágya

2019.03.13. 09:00

Egyedi és látványos fogadóépületet kap a Budafai Arborétum

A Mura Program finanszírozásával, a Zalaerdő Zrt. beruházásában fogadóépület készül a Budafai Arborétumban.

Horváth-Balogh Attila

A kivitelező két munkatársa, Árvai Rudolf Gyula és Marton László

Fotó: Gyuricza Ferenc

Gál Károly, a Zalaerdő Zrt. vagyongazdálkodási osztályának vezetője lapunknak elmondta: a fejlesztéssel az arborétumba látogatók régi igénye teljesül.

– A Mura Program a Zalaerdő Zrt. esetében három, az erdei vasúthoz köthető részterületet finanszíroz – mondta Gál Károly. – Sor kerül pályafelújításra, mozdonyfejlesztésre, s lesz egy jelentős turisztikai beruházás is, ami a vasút vonzerejét hivatott növelni. A budafai arborétum fogadóépületének megépítése utóbbi körbe tartozik, hiszen az arborétum a vasúti pálya közelében található.

Nyugodtan mondhatom, hogy az arborétumnak jó híre van a megyében, látogatott, de a fejlesztések az elmúlt évtizedekben elkerülték.

A fogadóépület látványterve
Fotó: Zalaerdő Zrt.

– Felismertük, hogy az arborétum vonzerejét növelni kell, ezért pár éve létesítettünk ott egy játszóteret, mely a Makk-Kaland nevet kapta és igen népszerű a kisgyermekes családok körében – folytatta Gál Károly. – Régi hiátus azonban egy, a kor követelményeinek megfelelő fogadóépület. Szintén jelentős problémaként érzékeltük, hogy a látogatóknak nem állt rendelkezésükre toalett, pelenkázóhely – e problémák komplex kezelésére fogant meg a fogadóépület építésének gondolata.

A Zalaerdő ötletpályázatot hirdetett az épület megtervezésére. Ezt a Makovecz Imre építész által alapított Kós Károly Egyesülés „vándoriskolájának” növendékei körében propagálták, a pályamunkák közül pedig Várnai Bencéé nyerte el a bírálók tetszését. – Fontos szempont volt az épülettel kapcsolatban, hogy a funkció maximális betöltése mellett egyfajta építészeti jel is legyen – mondta Gál Károly.

A kivitelező két munkatársa, Árvai Rudolf Gyula és Marton László
Fotó: Gyuricza Ferenc

– A faszerkezetek nem hétköznapi megoldások, komoly szakmai kihívást is jelentenek a kivitelezőknek, de reményeink szerint a végeredmény mindenkit elkápráztat majd. Az épületben büfé is helyet kap, illetve rendezvénytér készül, ahol kisebb kiállításokat mutathatunk be, vagy például madarak-fák napi program megtartására is alkalmas lesz. A 150 négyzetméteres, kétszintes épület alatt pincét alakítunk ki, valamint itt kap helyet a kazánház és több tároló. Ami pedig az egész komplexum különlegességét adja: az épület egy belépcsőzött domboldalba kerül, így a kapcsolódó terasz a manapság népszerű lombkorona tanösvényekhez hasonló kilátást kínál majd. Gál Károly hozzátette, a beruházás több mint 130 millió forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában