Seuso-kincs

2017.11.20. 15:21

Egy hét múlva Zalaegerszegen a Seuso-kincs

Pannónia mérhetetlen gazdagságát szimbolizálja az ezüst Seuso-kincs, aminek 14 ismert darabja a zalai megyeszékhelyen is látható lesz november 28-tól.

Magyar Hajnalka

Varga Benedek, Balaicz Zoltán, Vigh László és Kaján Imre a sajtótájékoztatón Fotó: Seres Péter

A közelgő kiállításról a polgármesteri hivatalban tartottak hétfőn sajtótájékoztatót.

A késő római ötvösművészeti remekművekből álló Seuso-kincs zalaegerszegi bemutatása kivételes alkalom, s része a megyeszékhely 770 éves jubileumát ünneplő eseményeknek – emelte ki Balaicz Zoltán polgármester, majd köszönetet mondott mindazok munkájáért, akik lehetővé tették, hogy a Göcseji Múzeum felkészülten fogadja a páratlan kincset. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása mindössze hat városba látogat el (Egerszegen kívül Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár), így nem csak a megyéből, de az egész régióból várhatók érdeklődők.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a honi múzeumi élet ünnepének nevezte, hogy a kalandos sorsú ezüst lakomakészletnek immár mind a 14 ismert darabja hazakerült, s országos turnén vehet részt. Az érintett városok közönsége nem pusztán az ötvösremek edényeket láthatja, ugyanis a kiállítás és a hozzá kapcsolódó kis füzet bemutatja a római provincia életét is, körülírva Seuso személyét és a római villakultúra gazdagságát, sajátosságait ugyancsak.

Varga Benedek, Balaicz Zoltán, Vigh László és Kaján Imre a sajtótájékoztatón
Fotó: Seres Péter

A kollekció zalai leletekkel is kibővül, a fenékpusztai és zalalövői ásatások anyagából válogatnak a tematikához illő, az étkezési kultúrát illusztráló darabokat a szakemberek. Ezt már Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója árulta el, aki a kivételes kiállításhoz társuló speciális látogatási feltételeket szintén ismertette. A tárlat november 29. és december 17. között minden nap (vasárnap és hétfőn is) reggel 8-tól este 8-ig, tehát napi 12 órában lesz látogatható a Göcseji Múzeum átalakított Kisfaludi Strobl termében. Egyszerre maximum 40 fő tartózkodhat bent, nagyobb táska nem vihető be, a fotózásnak pedig minden formája (a telefonos is) tilos. Némi sorban állásra számítani kell. Mivel az iskolák számára is tartanak fenn időpontokat, délelőtt 10 óráig, illetve 11.30-tól 14 óráig nem tudnak egyéni látogatókat fogadni, s 15-től 16 óráig is csak korlátozottan. A hétvége azonban kizárólag az egyéni látogatóké, december 2-án, szombaton pedig ingyenes a belépés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában