Emlékkereszt a lengyel katona tiszteletére

2019.07.28. 10:00

Dokumentumokból kiderült, hogy Tadeusz Moszczenski alezredes a csáfordi temetőben nyugszik

Idén szeptember 1-jén lesz 80 éve, hogy kezdetét vette a „második világégés”, Németország megtámadta Lengyelországot. A helytörténettel foglalkozó Vikár Tibor ennek kapcsán küldte el írását lapunkhoz.

ZH

A kép 1941-ben, Rákoscsabán készült lengyel menekültekről. Az ülő sor közepén Tadeusz Moszczenski alezredes látható Fotó: a szerző archívuma

A lengyel hadsereg hősies ellenállása ellenére a német, később a harcokba bekapcsolódó szovjet csapatok szeptember végére megszállták Lengyelország területét – írta Vikár Tibor. – Magyarország, az évezredes lengyel–magyar barátság hagyományait ápolva, 1939. szeptember 21-én megnyitotta határát a lengyel menekültek előtt. Több tízezer lengyel menekült érkezett Magyarországra, akiknek jelentős része kalandos utakon Franciaországba és a Közel-Keletre távozott, hogy folytassák a harcot Németország ellen. Viszont mintegy ötezren Magyarországon maradtak a háború végéig.

A kép 1941-ben, Rákoscsabán készült lengyel menekültekről. Az ülő sor közepén Tadeusz Moszczenski alezredes látható Fotó: a szerző archívuma

1944 nyaráig a magyarországi lengyel menekültek viszonylag békés körülmények közt éltek. Ám hazánk német megszállása után sorsuk egyre bizonytalanabb lett. A nyilasterror hónapjaiban sokuknak az élete is veszélybe került.

1944 decemberében garázdálkodó német–magyar katonai alakulat több lengyel katonát végzett ki kegyetlen módon. A történteket a lengyel szervek vizsgálták, de a fordulat éve után a kutatás abbamaradt. Az 1990-es évek közepéig nem illett beszélni a zalai tragédiáról. Ruzsa Károly barátom Batyk község helytörténetének kutatása közben talált olyan bizonyítékokat, melyek a lengyel katonák legyilkolásának tényét rögzítették, és felhívta figyelmemet a tragédia zalabéri vonatkozására. Néhány korabeli feljegyzés alapján, igen aprólékos, több mint tízévi munkával sikerült felkutatnom azokat a levéltári anyagokat, melyek ugyan szűkszavúan, de a tragikus eseményekkel foglalkoznak. Legtöbb segítséget Varga László Endre történésztől kaptam, több értékes levéltári anyag formájában. A lengyel anyagok fordításában Cséby Géza író volt segítségemre. Sokat támogatott Adorján Péter batyki polgármester is, kinek támogatásával 2012. augusz­tus 20-án Batykon emlékoszlopot állítottunk a Hármasi malomnál kivégzett három lengyel katona tiszteletére. Az eseményen jelen volt néhány lengyel hozzátartozó is.

A dokumentumok alapján sikerült felkutatni a lengyel áldozatok jeltelen nyughelyét. Kezdeményezésemre, Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata, a XVII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, Zalaszentgrót Város Önkormányzatának és Buskó András támogatásával 2019. szeptember 14-én emlékkeresztet állíttat a csáfordi temetőben, ahol 1945-ben eltemették a tragikus körülmények között elhunyt Tadeusz Moszczenski gyógyszerész alezredest. Az emlékkereszt mellett egy tájékoztató tábla mutatja be magyar és lengyel nyelven a tiszt életútját. A Csáfordon kialakított lengyel katonai emlékhely hirdesse a magyar és lengyel nép évezredes barátságát, és többé ilyen tragédia ne legyen a két nemzet történetében! – fogalmazott Vikár tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában