Nem az éveken múlik

2018.10.31. 17:00

Díjak átadásával, műsorral zárult az idősek hónapja Zalaegerszegen

Attól még nem öreg valaki, hogy megélt valahány évet. Öregedni annyi, mint lemondani az álmainkról. Az évek ráncossá teszik a bőrt, a lelkesedés hiánya pedig a lelket.

Arany Gábor

Az idősek világnapja alkalmából díjazottak csoportképe Fotó: Katona Tibor

Ezekkel a Paulo Coelho-mondatokkal kezdte köszöntőjét Balaicz Zoltán polgármester az idősek hónapja rendezvényeinek zárásaként tartott programon kedden délután az Art moziban. Mint felidézte, az ENSZ 1991-ben kezdeményezte, hogy október elseje az idősek világnapja legyen, a megyeszékhelyen pedig a következő évben rendezvényt tartottak a jeles naphoz kapcsolódóan. A városvezetés azóta is fontosnak tartja, hogy az év minden napján figyelmet kapjanak az idősek. Ezért létrehozták a városi idősügyi tanácsot, majd megszületett az idősügyi koncepció, ezt követően pedig az esélyegyenlőségi terv. Az idősek hónapja gazdag programjain túl országosan is kiemelkedő a Senior Akadémia, amelynek háromszáznál több hallgatója van már. Mindezt elismerve az önkormányzat elnyerte az idősbarát címet.

Az idősek világnapja alkalmából díjazottak csoportképe Fotó: Katona Tibor

A város az elmúlt években 433 millió forintot költött az időseket is szolgáló szociális intézmények felújítására.

A rendezvény műsoros programjának derűs perceit Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó szolgáltatta. Nevetésre ingerlő történetei, meséi, dalai után a Nyugdíjasklubok és Idősek Életet az Éveknek Országos Szövetség zalai elnöke, dr. Kocsis Gyula, a városi Idősügyi Tanács alelnöke jelentette be, hogy a szövetségük kezdeményezésére létrehozott és az idén első ízben kiadott Idősbarát Polgármester díjat Balaicz Zoltánnak ítélték. Az okirat és bronz plakett átadásakor kiemelte, hogy Balaicz Zoltán 2006 óta, amióta részt vesz az önkormányzat munkájában, kiemelt figyelmet fordít az idősek és szervezeteik támogatására.

 

Végül kitüntetéseket adtak át az idősek világnapja alkalmából. Az elismerést megkapta Kónya Miklósné, aki a Gyöngyvirág Nyugdíjas Egyesületet több mint tíz évig vezette, valamint Bérczes Tivadar, aki a besenyői városrész közösségi életének aktív tagja. Kitüntették a Nefelejcs Nyugdíjas Klub 1988 óta működő népdalkörét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában