Ismerőssé teszi az idegent

2019.01.24. 07:00

Dalokkal, mozdonykiállítással ünnepelték a magyar kultúra napját Kanizsán

Fából faragott érdekes mozdonyokból nyílt kiállítás is színesítette a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepséget tegnap a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban.

Benedek Bálint

Kovács Tibor (balról), Kámánné Szép Terézia és Dénes Sándor a művelődési házban nyílt új kiállításon Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

– A magyar kultúra napja Kölcsey Ferenc Himnuszának születését idézi fel – mondta köszöntő beszédében Dénes Sándor polgármester. – E művön keresztül ezeréves nemzetünk értékeit, hagyományait, táncait, dalait és anyanyelvét emeli a magasba a szerző, tudván, hogy ezek nélkül hontalanul bolyonganánk a világban. A kultúra, a saját kultúránk jelenti számunkra azt az eligazodási pontot, pillért és köteléket, amely összeköt minket az éggel, a Föld népeivel és hazánk polgáraival.

Kovács Tibor (balról), Kámánné Szép Terézia és Dénes Sándor a művelődési házban nyílt új kiállításon Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Hozzáfűzte: az ünnepi kiállítás és műsor a zeneműveinket, a dalainkat és táncainkat, sőt a mozdonyszobrainkat, vagyis a magyar kultúra vívmányait élteti, és azt mutatja fel, hogy a mi múltunk és jelenünk nélkül a világ egy otthonnal lenne kevesebb. Egy olyan otthonnal, ahol ezen értékeket generációról generációra átadják egymásnak az emberek, a családok, a mesterek és a tanítványok. A kultúra nem öröklődik, újra és újra tenni kell érte, gondozni és ápolni, emelte ki beszédében Dénes Sándor.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Kámánné Szép Terézia, az intézmény igazgatója. Szerinte a kultúra ismerőssé teszi az idegent, és arra sarkall minket, hogy gondozzuk környezetünket és azon keresztül meglássuk saját arcunkat. Fontos, hogy erősítsük magyarságtudatunkat, származásunkat és gyökereinket, ezzel nem csupán felmenőinknek, de saját nemzedékünknek is tisztelegve.

Az ünnepi műsorban fellépett a Kodály Zoltán Énekkar, és a „Mamik” Hagyományőrző Dalkör is dalcsokorral kedveskedett a vendégeknek. Ezt követően nyílt meg a zákányi nyugdíjas, Kovács Tibor Fából vasparipa című, faragott mozdonyokat bemutató kiállítása. A február 6-ig látható látványos tárlaton az érdeklődők láthatják a legendás 424 009-es széntüzelésű mozdony kicsinyített mását is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában