Helyi Arcok

2018.11.10. 11:30

Czotter Mariann: közgazdászból fitneszvilágbajnok

Magyar és világbajnok testépítő, edző és mára body builder bíró Czotter Mariann, akinek élete a mozgás, ezt tökéletes alakja is mutatja, de a tekintetében látszik igazán a sport iránti szenvedély.

Barankovics Ildikó

Mariann eredeti szakmáját tekintve közgazdász és dietetikus, amit első benyomásra vele találkozva nem tippelnénk meg, sokkal inkább a szuperhős – macskanő, vagy élsportoló-bajnok jutna eszünkbe.

Jelenleg Keszthelyen dolgozik mint fitnesz edző és folyamatosan készül a body builder versenyekre, ahogy ő mondja élete a sport és a folyamatos fejlődés.

- 14 éves lehettem amikor elkezdtem komolyabban futni, a hosszútávba szerettem bele. Kezdetben a maraton óriási kihívás volt számomra, majd pár év kitartó munkája eredményeként sorra részt vettem a versenyeken. Szerettem futni, a futás olyan sport ami harmóniát teremt, akkor is ha hobbiként űződ, de akkor is, ha versenyszerűen futsz. Mai napig kikapcsol, szabadidőben rendszeresen futok, de sportszerűen az évek során már nem adott olyan pluszt amiért érdemes lett volna a versenyzést tovább folytatni.

Mai napig szívesen fut.

Ekkor jött a testépítés?

- 25 éves lehettem amikor Budapestről leköltöztünk Hévízre és mint kisvárosban nem volt sok lehetőség a kikapcsolódásra így elkezdtem edzőterembe járni. Egyre többet jártam, mert kihívást jelentett minden alkalom és folyamatos változásban voltam, ami ösztönzőleg hatott rám. Mondhatni beleszerettem a súlyzós edzésbe, észre sem vettem, hogy átvette az irányítást az életemben.

Már másfél évtizede edzett amikor egy a szakmában itthon igen elismert testépítő edző Vida Zoltán felfigyelt rá és felajánlotta felkészíti élete első Fitness Figure Bodybuilding versenyére.

- Alig félév alatt sikerült felkészülnünk és 2015-ben megnyernem a NAC FITNESS FIGURE kategória első helyét. Óriási örömöt éreztem, mintha minden egyes edzéssel töltött óra értelmet nyert volna, ott álltam a színpadon hivatásos versenyzőként, az érzést soha nem felejtem el.

Mariann abszolút bajnoki címe

Innen indult Mariann body builder karriere, amit töretlen verseny sikerek jellemeznek, hiszen meghódította nemcsak a hazai de a külföldi body builder világ deszkáit is.

- Eredményeim közül a 2017-es NAC UNIVERSE második helyezésére és az idei év őszi NAC Fittness Figure Abszolút Bajnok helyezésére vagyok legbüszkébb amit csodálatos edzőmnek Vida Zoltánnak és csapatának a Vida Fitnessnek köszönhetek.

Mariann a hazai és külföldi versenyeket sorra nyeri.

Edzői pálya

Az edzői pálya nemcsak a tanítványoknak leadott órákról szól, sokkal inkább egy testtudatos és étkezés tudatos életmódra nevelésről.

Szeretem a sportot és azt ahogy általa élhetek, amilyen minőségű életet élhetek és célom, hogy mindezt átadhassam másoknak is, ezért lettem mára edző – vallja mosolyogva Mariann.

- Fontos egyben látni, hogy a mozgás csak 30% -al segíti az optimális súly és állapotunk elérést a többi 70% az mind a bevitt tápanyagoktól függ. Mozgás és bevitt energia összehangolásában tudok segíteni, a megfelelő edzéssel és dietetikus szaktanácsadással, ebben rejlik módszerem sikeressége.

Az egyre sűrűsödő hétköznapokban, egyre kevesebb kedvünk és szabadidőnk van, amit mozgással töltenénk. Ilyenkor keletkezik könnyedén a túlsúly és azok a fránya zsírpárnák, majd a rosszkedv: na már megint elhíztam...

Speed Fitness könnyen gyorsan.

- Igen örök kérdés, hogyan lehetne rövid idő alatt és gyorsan lefogyni. Erre az egyik hatékony módszer az un. Speed Fitness, ami tulajdonképpen lerövidíti az edzéssel töltött időt, de ugyanolyan hatékonysággal bír. A titok a Speed Fitness gépben rejlik, ami elektromos impulzusok segítségével hatékonyan stimulálja az izmainkat, egy félórás Speed Fitness edzés felér egy tempós egyórás normál edzőtermi edzéssel. De vannak már olyan anyagú ruhák is amelyeket viselve jobb eredményt érhetünk el, ilyen például a GUAM algás ruházatai, én is ezekben edzek.

Body builder bíró

Mariann mára nemcsak a versenyek színpadán, hanem a zsűri soraiban is megjelenik meséli büszkén.

- Nagy álmom volt, hogy egyszer hivatalosan is zsűrizhessek versenyeken, ez idén Vida Zoltán felkészítésével sikerült és megszereztem a bírói minősítést. Remélem, hogy számos hazai versenyen már mint bíró is szerepelhetek a zsűri soraiban és sok leendő testépítő első lépéseit segíthetem pontjaimmal…

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában