Március 15.

2018.03.15. 16:06

Megemlékezés a ’48-as forradalom 170. évfordulóján Zalaegerszegen

Megyeszerte ünnepségekkel, megemlékezésekkel köszöntötték csütörtökön a zalaiak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját.

Magyar Hajnalka

Zalaegerszegen Deák Ferenc szobránál kezdődött a megemlékezés, ahol Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondott beszédet. Ahol csak magyarok élnek, ünnep ez a nap – mondotta, majd arról beszélt, hogy a jogállam alapja a szabadság. Ma szabadon ünnepelhetünk, érvényesül a döntés, a vallás, a kultúra, a szólás szabadsága – szögezte le a képviselő. Mindenki vállalhatja értékrendjét, ő is tiszteletben tartja másokét, többek között ezért is küzdöttek eleink 170 éve. Ám ma is küzdeni kell, hogy Európában megmaradhasson a kereszténység, s Magyarországon a szabad döntés joga.

Vigh László beszédét mondja Zalaegerszegen, a Deák téri ünnepségen. Mellette a műsorban szereplő Zala Zenekar, valamint a hagyományőrző honvédzászlóalj néhány tagja Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A beszédet műsor keretezte, majd koszorúzás következett. Eztán az ünneplők a gyenesdiási huszárbandérium, a hagyományőrző honvédek és a városi fúvósok vezetésével a Csány térre vonultak, ahol a Nemzeti dal és a Zalai Táncegyüttes műsora után dr. Holló József nyugállományú altábornagy, kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztos emlékezett ’48-ra, ami „a csudáknak éve volt”.

 

A szónok felidézte a sorsfordító eseményeket, s bennük Csány László helytállását. Március 15-ét dr. Holló József a legszentebb napnak, a szabadság örömünnepének nevezte, amely arra emlékeztet, hogy a lelkesítő pillanatokban egységbe forrt a nemzet, s hogy a legfontosabb kérdésekben nincs helye megalkuvásnak.

Az ellenzéki pártok közül többen külön is ünnepeltek Zalaegerszegen. Góra Balázs, Kiss Ferenc, dr. Paksy Zoltán és Keresztes Csaba koszorúz a Kossuth-szobornál Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A beszédet követően dr. Varga Péter, a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület kapitánya a magyar honvédség 170 éves fennállása alkalmából díszkardot adományozott a város közösségének, amit Balaicz Zoltán polgármester vett át.

 

Az MSZP – Párbeszéd szövetség, a DK – Szolidaritás szövetség és az LMP képviselői a Deák téri városi rendezvényt követően a Kossuth téren folytatták az ünneplést, közös megemlékezés keretében. A programon László Marcell zalaegerszegi gimnazista mondott beszédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában