1956

2017.10.23. 16:15

Csak az erények gyakorlásával lehet egy országot talpra állítani

Keszthelyen, az ökumenikus istentisztelet után a Fő téri templomban megrendezett ünnepségen Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Ruzsics Ferenc polgármester köszöntője után a város díszpolgára, dr. Horváth József professzor mondott ünnepi beszédet.

Keszey Ágnes

Ruzsics Ferenc polgármester

Fotó: Keszey Ágnes

Mint fogalmazott, elérzékenyülve gondol vissza 61 évvel ezelőtti eseményekre, melyeknek a Mezőgazdasági Akadémia hallgatójaként élt át.

Felidézte 1956. október 25-ét, amikor a keszthelyi Fő téren elszavalta a Nemzeti dalt, majd beszédet mondott Balatonszentgyörgyön, a Hősök kertjében. Mint vallja: részese lehetett egy elnyomott, szenvedésektől megnyomorított ország szabadságvágyának és zsarnoksággal szembeni érzelmi és értelmi kitörésének örök emlékű napjának.

dr. Horváth József mondott ünnepi beszédet
Fotós: Keszey Ágnes

Emlékezetében él egy ország felzokogó síró fájdalma az alig elviselhető megaláztatások és eltiprások miatt. Nem csak 1956-ot és a kor eseményeit idézte meg, megemlékezve az áldozatokról és a lelki fájdalmakról is, hanem szólt az általa kegyelem és a remény évének nevezett 1989-es esztendőről, a rendszerváltásról is , amikor a világnak példamutató esemény, 1956 elérte igazi célját. Az ünnepi szónok szólt a máról is: azt tapasztalja, a kommunizmus évtizedei felmérhetetlen és jóvátehetetlen kárt okoznak ma is az egyének, családok, közösségek és a társadalom egymáshoz való viszonyában és az erkölcsi felfogásban.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő
Fotós: Keszey Ágnes

- Csak az erények gyakorlásával lehet egy országot talpra állítani és főleg példamutatással,őszinte igazmondással. Mindenek előtt az erkölcs, a tudás és egymás tisztelet, a tudás megszerzésére való törekvés és az ehhez szükséges feltételek megteremtése, biztosítása, a nép mentális és fizikai egészségéről való gondoskodás, az anyanyelv tisztelet, művelése és ápolása – vallotta dr. Horváth József, hogyan lehet kilábalni, a harmadik évezred elején abból, hogy „mint oldott kéve, széthull a nemzet”.

Ruzsics Ferenc polgármester
Fotós: Keszey Ágnes

Beszéde után a Helikon Versmondó Kör adott műsort, majd a megemlékezés koszorúzással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában