Felkerestük az üzemet

2019.03.10. 07:00

Brew Derrymore és Koron a barbár – Kézműves sörök készülnek Újudvaron

Bocsánatos bűn, ha értetlenül állnak a fenti cím előtt, mert nem hollywoodi filmsztárokról és kultfilmekről lesz szó. Az ismerősen hangzó nevek (Drew Barrymore és Conan, a barbár után szabadon) sörökre, egész pontosan kézműves sörökre utalnak. Készítőjük ettől függetlenül – vagy tán épp ezért – bízik a kasszasikerben.

Pásztor András

Valu Gábor az elkészült, palackozott sörrel a kezében Fotók: SZA/Zalai Hírlap

Újudvaron vagyunk a régi iskolaépület egyik termében, saválló erjesztőtartályok és főzőüstök között. Valu Gábort, a BeerPanic Kft. sörfőzőjét éppen munka közben találjuk. Felső erjesztésű, blond alle sört készít két hőlépcsős eljárással.

– Nincs benne semmi ördöngösség, első lépésként a malátát leroppantom, majd ebbe a 230 literes főzőüstbe teszem ázni – avatott be a gyártási folyamatba a kanizsai férfi, aki saját bevallása szerint barátaival, üzlettársaival évek óta készült arra, hogy saját sört készítsen.

Valu Gábor az elkészült, palackozott sörrel a kezében Fotók: SZA/Zalai Hírlap

– Eredetileg erdésztechnikus a végzettségem, de alig három hónap után pályaelhagyó lettem. Weboldalak fejlesztésével foglalkozom, s közben egyfajta hobbiként mélyedtem el a sörfőzés tudományában, sokat olvastam róla és még többet kóstoltam. Akkoriban Budapesten laktam, abban az időben kezdett terjedni a kézműves sörkészítés. Majd elvégeztem egy egyéves szakmai képzést, így most már papírom is van arról, hogy okleveles sörgyártó vagyok.

Miközben mesél, oda-oda pillant a főzőüst kijelzőjére.

– Még körülbelül fél óra, és emelem a hőfokot – árulja el Gábor, akitől megtudjuk: a különböző hőfokon történő melegítéskor más és más enzimek, illetve cukor oldódik ki a malátából. – A felforralt sörlébe ezután komló kerül, amit speciális forralózsákban helyezek az üstbe. A komló és a felhasznált maláta közösen adja a sör ízét és illatát. Ahogy a malátából, úgy a komlóból is rengeteg, több ezer fajta létezik, éppen ezért a variációk száma végtelen lehet. Az üzlettársaimmal együtt jómagam is rengeteget kísérleteztem, mire összeálltak a receptek.

Persze önmagában néhány recept kikísérletezése még nem jelent egyenes utat a sörkészítéshez, a szakmai tudás mellett ugyanis komoly tőkére is szükség van egy kis sörfőzde elindításához. A főzéshez szükséges eszközök, a technológia kialakítása minimum 15 millió forintba került, s még közel ugyanennyi kell a vállalkozás beindításához. Az üveg darabja 50 forintba, a kupak 15 forintba, a címke 20 forintba kerül, és akkor még mindig nincs sör a palackban. Ráadásul – mivel jövedéki termékről van szó – az előírások és szabályok sem egyszerűek.

Valu Gábor alig egy hónapja főzte le az első adag sörét, a színésznő nevének kezdőbetűit felcserélve, Brew Derrymore-ra keresztelt ital egy világos, friss, citrusos ízvilágú, úgynevezett ivósör lett.

– Az volt a célom, hogy olyan sört készítsek, ami itatja magát, amiből egy este több üveggel is lehet fogyasztani – összegezte Gábor, hozzátéve: ennek megfelelően a sör alkoholtartalma sem magas, 4,7-4,8 százalékos. – Akik eddig megkóstolták, dicsérték, és jól fogyott belőle abban a két kanizsai vendéglátóegységben is, ahová szállítottunk a főzetből.

Feltöltésre váró üvegek sorakoznak az újudvari kézműves sörfőzdében. A járulékos költségek sem elhanyagolhatók, az üvegnek 50 forint, a kupaknak 15 forint, míg a címkének 20 forint darabja

Időközben újabb munkafolyamat veszi kezdetét az újudvari üzemben, a komló forralását követően elkezdődik a folyékony kenyér hűtése. Megtudjuk: viszonylag gyorsan 20-25 Celsius-fokosra kell visszahűteni a sörlét, ami aztán átkerül az erjesztőtartályokba.

– A sörléhez most adagolom az élesztőt, ez alakítja át a kioldódott cukrot alkohollá – magyarázza Gábor, majd hozzáteszi: az erjedés folyamata 3-4 napot vesz igénybe, közben folyamatosan figyelni kell a sört, ami ezután palackba kerül, de ilyenkor még nem ajánlott fogyasztani belőle. – A szénsav a palackban képződik a cukorból és a maradék élesztőből, ez a folyamat is legalább egy hétig tart.

Gábor tervei között sok minden szerepel. Mint mondja: a citrusos ivósör mellé szeretne meggysört vagy cseresznyesört készíteni helyi alapanyagokból, illetve egy IPA-jellegű karakteresebb, testesebb nedűt is. Ez utóbbinak már fantázianeve is van. A Koron a barbár egyfajta szójáték, egyrészt utal az egykor kedvelt kanizsai sörmárkára, a Koronára, másfelől a barbár kellő nyomatékot ad az 5,5-6 százalékos alkoholtartalomhoz.

– Szeretném bővíteni a kínálatot, de kizárólag olyan söröket akarok készíteni, melyek könnyen fogyaszthatók – árulta el Gábor, aki szerint mostanság a kézműves sörkészítés kissé átesett a ló túloldalára. – Mindenki különleges ízvilágú sört akar készíteni, hogy kitűnjön a többiek közül. De számomra nem az a jó sör, amiből egy korsó is elég egy estére. A sör akkor jó, ha csúszik, ha itatja magát. A magyarok amúgy is a lágyabb, világosabb lager söröket kedvelik. Én azt szeretném megmutatni, hogy milyen hatalmas különbség van egy boltban vásárolt nagyipari technológiával készült tucatsör és egy valóban kézzel készített, kézműves sör között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában