Német delegáció érkezett

2019.09.03. 08:00

Biológiai védekezéssel a csípőszúnyogok ellen – Tájékoztatót tartottak Zalaszentgróton

Német delegáció tartott tájékoztatót a szúnyogok elleni biológiai védekezésről szombaton Zalaszentgróton.

Szalay Csaba

Marcus Schaile (balra) és Norbert Becker Fotó: Szalay Csaba

A rendezvényről Baracskai József polgármester elmondta, hogy a partnervárosi kapcsolatok nemcsak találkozásokra, hanem tapasztalatcserére is alkalmasak. A nyári, ger­mershei­mi látogatásuk során megállapították, hogy a biológiai sokszínűség fenntartására Németországban sokkal nagyobb figyelmet fordítanak, mint Magyarországon. Ekkor ígérte meg Marcus Schaile polgármester, hogy ellátogatnak hozzánk, és átadják a biológiai szúnyoggyérítéssel kapcsolatos tapasztalataikat.

Marcus Schaile (balra) és Norbert Becker Fotó: Szalay Csaba

Németország két nyugati tartományában, Rajna-Pfalzban és Észak-Rajna-Vesztfáliában 1976-ban alakult meg a Települési Akcióközösség a Szúnyogok Elleni Harcra (KABS), amelynek jelenleg 93 település és körzet (2,7 millió lakossal) a tagja. Marcus Schaile, az akcióközösség alelnöke fontosnak tartotta hangsúlyozni: működésük sikerét az adja, hogy a politika, a tudomány és a nyilvánosság szorosan együttműködik a természet és a környezet védelme érdekében.

Dr. Norbert Becker tudományos igazgató, a Heidelbergi Egyetem professzora vetített képekkel és adatokkal gazdagon illusztrált előadásában bemutatta a szúnyogok fajtáit, életmódjukat, földrajzi elterjedésüket, az általuk terjesztett betegségeket. Részletesen ismertette a biológiai védekezés módját, anyagát, a technikai felszereltséget (három helikopter, munkagépek stb.). Elmondta, hogy milyen jól szervezett hálózat dolgozik a szúnyogok megfigyelésében, a mentesítésben. Az alkalmazottakon kívül 300 önkéntes, diák és nyugdíjas vesz részt a munkában. A professzor szerint a Zala völgyében (ahol már reggel „terepszemlét” tartott) megfelelő ruházatban, gépi erő igénybevétele nélkül is megoldható a mentesítés. A szúnyogok biológiai ritkítása környezetkímélő; kellemesebb lesz a szabadban, a természetben tartózkodni.

A peterakáshoz kell a vér

A szúnyogféléknek mintegy 3500 faja ismert. Az egész világon előfordulnak, de a trópusokon található a legtöbb fajuk. A szúnyogok hímjei teljesen ártalmatlan, növényi nedvekkel táplálkozó rovarok. A nőstényszúnyogok életük jelentős részében szintén növényi nedveket szívogatnak, a legtöbb fajnál azonban a sikeres peterakáshoz legalább életükben egyszer madarak vagy emlősök vérét is kell szívniuk. Ez látja el a petéket fontos tápanyagokkal. A szúnyogok látása nem túl jó, de a szaglásuk és a hő­érzékelésük rendkívül kifinomult, írja az internetes lexikon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában