Olvasóink helyszíneket jelöltek, majd szavaztak

2019.09.10. 07:00

Bemutatjuk Zala megye hét természeti csodáját

Lezárult A megye 7 csodája szavazás, és elkészült az eredmények összesítése. Ezúttal kihirdetjük Zala legszebbnek tartott természeti értékei közül azt a hetet, amelyet olvasóink voksai az él­mezőnybe rangsoroltak.

Bozó Péter, Horváth Krisztina

A pacsai öreg hársfa kapta a legtöbb szavazatot olvasóinktól

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Az emberi kéz alkotta népszerű értékek listája folyamatosan változik, míg a természet szépségei időtlenek, korszakoktól függetlenül okot adnak a csodálatra. Bár az érintetlen helyek száma az emberi tevékenységgel csökken, a természet kincseit ma már talán jobban őrizzük, így lehetővé válik, hogy a következő generációk is gyönyörködhessenek bennük. A mi megyénk is számtalan izgalmas vidékkel és elragadó, természet alkotta nevezetességgel büszkélkedhet. A megye 7 csodája játékunkban olvasóinkat arra invitáltuk, hogy segítsenek megkeresni ezeket.

A játékban először jelölni lehetett csodákat, majd a legtöbb jelölést kapott helyszínekre szavazhattak olvasóink. Jelölni és szavazni a Zalai Hírlapban és a zaol.hu-n is lehetett. Az összesített végeredmény szerint a két fórumon a legtöbb voksot (4197) a pacsai öreg hársfa kapta olvasóinktól.

A pacsai öreg hársfa kapta a legtöbb szavazatot olvasóinktól
Fotó: Pezzetta Umberto

A szavazók nyerhettek is. Az online szavazók között (13 megyei szinten összesítve) kisorsoltunk egy 200 ezer forint értékű vásárlási utalványt, melyet Molnár Melinda szekszárdi olvasó nyert. A print szavazók között megyénkben kisorsoltunk egy darab, két személyre szóló wellnesspihenést a büki Hotel Caramellbe, amelyet Barabás Józsefné zalaegerszegi olvasónk nyert meg.

Most pedig leplezzük le, melyik jelölt helyszínek kerültek Zala megye 7 csodája közé:

  • Öreg hársfa, Pacsa – A becslések szerint több mint 300 éves pacsai hársfa egy keresztútnál, ápolt kőkereszt mellett található.
  • Horgásztó, Zalaszentmihály – A tó mintegy 97 hektáron terül el, számos kedvelt halfaj fogható belőle.
  • Csácsi arborétum, Zalaegerszeg – A 83 hektáros védett terület laposabb részein mocsártölgyek, mocsárciprusok találhatók, míg a domboldalakban, tetőkön tölgyesekbe, bükkösökbe érkezünk. Több védett növényfaj is fellelhető itt.
  • Kis-Balaton, Kányavárisziget – A szigetre kirándulók bepillanthatnak a Kis-Balaton csodálatos növény- és állatvilágába. A szigetre vezető különleges faszerkezetű híd már önmagában is egyedi élmény.
  • Kőszikla szurdok, Nagybakónak – A népies nevén „Kicikla” a környék egyedülálló vízmosása, amely csodálatos formájú homokkő sziklafalak közé csalja a kíváncsi utazókat.
  • Hévízi-tó, Hévíz – A tó 4,44 hektár kiterjedésével és az azt körülvevő 50 hektár területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyhatású meleg vizes tava. A világhírű, páratlan természeti kincset a vízfelszín felett lebegő páraréteg és a tó felszínén úszó indiai vörös tündérrózsák is különlegessé teszik.
  • Bazaltutca (Kovácsi-hegy), Nagygörbő, Vindornyaszőlős – Az összesen nyolc kilométeres ösvény legizgalmasabb része a Bazaltutcának nevezett 800 méteres szakasz, amely néhol 15 méter magas bazaltoszlopok között halad.
  • A hét csodát egy-egy emléktáblával fogjuk díjazni. Köszönjük olvasóinknak, hogy figyelemmel kísérték játékunkat és köszönjük a sok jelölést, szavazatot! Kérjük, óvják önök is természeti csodáinkat, hogy megmaradjanak féltve őrzött kincseink a jövő nemzedékeinek is! Az olvasók által kiválasztott megyei csodákat érdemes akár minden évben meglátogatni, hiszen tényleg különlegesek és gyönyörűek. Így azt ajánljuk olvasóinknak, keressék fel és nézzék meg e szépséges helyszíneket.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában