Gratulálunk!

2019.04.03. 11:30

Bemutatjuk a szakmák zalai sztárjait!

Idén 12. alkalommal rendezték meg a fővárosban a Szakma Sztár Fesztivált. A március közepén lezajlott háromnapos fesztiválon a Szakma Kiváló Tanulója versenyt, illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt bonyolították le 12 szakmacsoportot érintő 52 szakmában.

Hajdu Péter

A Szakma Sztár Fesztivál zalai versenyzői. Első sor: Harmath Benjámin, Hoffmann Ágnes, Németh Viktória, Németh Martin. Hátsó sor: Markán Zoltán, Bálint Levente, Vajda Tamás, Hetesi Levente Fotó: Seres Péter

A versenyeken az országból 232-en vettek részt, Zala megyét 8 diák képviselte. A zalai versenyzők a következők: Bálint Levente faipari technikus, az egerszegi Deák iskola tanulója (2. helyezés), Harmath Benjámin kárpitos ugyancsak a Deák iskolából (3. helyezés), Hetesi Levente karosszéria-lakatos a keszthelyi Asbóth iskola tanulója (2. helyezés), Hoffmann Ágnes kozmetikus a keszthelyi Asbóth iskolából (2. helyezés), Markán Zoltán gépi forgácsoló a nagykanizsai Cserháti iskola tanulója (3. helyezés), Németh Martin festő, mázoló, tapétázó az egerszegi Széchenyi iskola tanulója (6. helyezés), Németh Viktória fodrász a keszthelyi Asbóth iskolából (2. helyezés), Vajda Tamás erősáramú elektrotechnikus a keszthelyi Asbóthból (3. helyezés).

A döntőben részt vett zalai diákokat tegnap köszöntötték a Kamarák Házában. Elsőként Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondott beszédet, amelyben a gyors ütemű technikai fejlődésre hívta fel a figyelmet. Ezt a fejlődést a szakmáknak is követni kell.

A Szakma Sztár Fesztivál zalai versenyzői. Első sor: Harmath Benjámin, Hoffmann Ágnes, Németh Viktória, Németh Martin. Hátsó sor:
Markán Zoltán, Bálint Levente, Vajda Tamás, Hetesi Levente Fotó: Seres Péter

– Ma már mindenhol működnek robotok, az iparban, raktározásban, de a háztartásokban is. Vannak olyan területek, ahol már a mesterséges intelligencia megelőz bennünket. De sokan gondoljuk, hogy mindig lesz olyan tényező, amely nélkülözhetetlenné teszi az emberi tevékenységet, a komplex szakmai tudást, amire nagy szükség van – mondta egyebek közt a kamara elnöke.

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke a tanulás fontosságáról, a versenyeken való eredmények eléréséről mint maradandó közös értékekről szólt. Kitért arra is, hogy a szakképzés ma nincs könnyű helyzetben. A gyermeklétszám fogyatkozásával egyre kisebb közösségből választhat a szakképzés, és olyan ismeretszerzési módszerekre van szükség, ami tanárt és diákot egyaránt erőpróba elé állít. E körülmények között nagy érték visszaállítani a fizikai munka becsületét, mondta beszédében a megyei közgyűlés alelnöke.

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja közölte, hogy mivel országunk nem bővelkedik természeti kincsekben, a felemelkedést a szakképzett munkaerő biztosítása, és a vállalkozások garantálhatják.

A fiataloknak oklevelet és ajándékot adtak át, majd az ünnepséget követő fogadáson Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellárja, a megyei közgyűlés alelnöke pohárköszöntőjében a tudásuk folyamatos fejlesztésére hívta fel a fiatalok figyelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában