Sajmeggy az időspirálban

2019.04.26. 15:00

Az idei év fáját is elültették az erdészek a Csónakázó-tónál

A sajmeggyből kinyerhető faanyagot nem sokra tartják, de a terméséből készített pálinkának vannak kedvelői.

Horváth-Balogh Attila

Bugán József, Rosta Gyula és Dénes Sándor ültette el a fát Fotó: HBA

Ez is elhangzott tegnap, amikor a Zalaerdő Zrt. képviseletében Rosta Gyula vezérigazgató Dénes Sándor polgármesterrel és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szakmai látogatásra érkezett dolgozóit reprezentáló Bugán József vezérigazgatóval a Csónakázó-tónál kialakított időspirálba elültette a 2019-es év fájának választott sajmeggyet. Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta minden évben megválasztja az év fáját, így hívva fel a figyelmet egy-egy őshonos fafajra. Ezt a hagyományt „hozta le” a dél-zalai városba az egyesület helyi csoportja, mely a Csónakázó-tó melletti parkerdő szélén szervezi meg évről évre a Föld napjához is kapcsolódó faültetést. Az év fáinak csemetéit spirál alakban telepítik el, így született meg az időspirál.

Bugán József, Rosta Gyula és Dénes Sándor ültette el a fát Fotó: HBA

– A sajmeggyet szakmai körökben az úgynevezett harmadrendű fák közé sorolják – magyarázta Rosta Gyula. – Nemes meggy- és cseresznyefajták kiváló alanya, gyönyörű virága van, de szerény mennyiségű és keserű termése, melyet türelmes pálinkakészítők hasznosítanak. Fájából megfelelő vastagság esetén pipa faragható.

A vezérigazgató után Dénes Sándor méltatta az év fája helyi hagyományának ápolását, s beszélt a klímavédelem, valamint a Földünk megóvásának fontosságáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában