Megőrizni a jövőnek

2019.03.28. 11:30

Az Erdődy-Hüvös kastély háromszázötvenmillió forintból újul meg

Februárban elkezdődtek, és a tervek szerint szeptemberben fejeződnek majd be a botfai városrészben található Erdődy-Hüvös kastély mintegy 350 millió forint értékű felújítási munkálatai. A folyamatban levő beruházást szerdán sajtóbejárás során tekintette meg a város vezetése.

Hajdu Péter

Gecse Péter, Balaicz Zoltán, Vigh László és Boros László a felújítás alatt lévő kastély előtt

Fotó: Pezzetta Umberto

A kastély felújítása a Modern Városok Program (MVP) segítségével valósul meg. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, hogy az MVP-ből hét jelentős zalaegerszegi beruházást finanszíroznak, a célok egyike pedig a városrehabilitáció.

Mint a polgármester közölte, ez azért fontos, mert Zalaegerszegen – szemben más megyeszékhelyekkel – viszonylag kevés, a történelmi múlthoz kapcsolódó épület maradt meg napjainkig. A velünk élő értékeket viszont meg kell őrizni, fel kell újítani. A Mindszenty József városrehabilitációs program része többek közt a botfai Erdődy-Hüvös kastély mintegy 350 millió forint értékű felújítása is.

Gecse Péter, Balaicz Zoltán, Vigh László és Boros László a felújítás alatt lévő kastély előtt
Fotó: Pezzetta Umberto

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is amellett szólt, hogy a meglévő régi épületeket meg kell menteni, hiszen múltunk, történelmünk részét képezik.

Gecse Péter alpolgármester a kastély közelmúltbeli történetét ismertette. Többek között azt, hogy az épületben 1992 és 2006 között működött a Nyolc Boldogság Közösség, és abban az időben már átesett egy felújításon, illetve biztosított volt az állagmegóvása. 2007-ben pedig a Mindszenty Iskoláért Alapítvány és a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület folytatta az intézmény működtetését, az önkormányzattal megállapodva. Majd 2012-től a Mindszenty-iskolát működtető apácarend vette át az épületet, aminek funkciója zarándokszállás, illetve a városrész közösségi életének is fontos helyszíne.

Fotó: Pezzetta Umberto

Boros László, a kivitelező ZÁÉV projekt főmérnöke elmondta, hogy a beruházás két részből áll. A kastély északi oldalánál egy új, nyitott szín épül műhelyekkel, vizesblokkal. Teljes energetikai felújítás valósul meg a kastélyban, 58 új ablakot építenek be, átalakítják a tetőteret, kicserélik a burkolatokat, és megújul az épület teljes homlokzata. A munkát várhatóan szeptember végéig fejezik be – mondta el a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában