Folytatás a falunapon

2018.08.02. 12:00

Aláírás a Hímeshát fesztivál keretében – Testvértelepülés lett Kiskereki és Szetgyörgyvölgy

Testvértelepülési megállapodást kötött az erdélyi, Bihar megyei Kiskerekivel Szentgyörgyvölgy önkormányzata. A partneri viszonyról szóló dokumentum ünnepélyes aláírására az elmúlt hétvégén került sor.

Gyuricza Ferenc

A megállapodást a polgármesterek írták alá: elöl Varga Zsuzsanna, mögötte Nyíri Sándor Fotó: Önkormányzat Szentgyörgyvölgy

Varga Zsuzsanna, Szent­györgy­völgy polgármestere elmondta: az érintett felek már több mint egy éve döntöttek a testvértelepülési megállapodás megkötéséről, ám különböző logisztikai okok miatt arra csak most, a háromnapos Hímeshát Sziget Fesztivál, és egyben az ottani Anna-napi búcsú keretein belül került sor.

A megállapodás szerint a felek országaik fejlettségi fokát figyelembe véve a gazdaság, a környezetvédelem, az oktatás, a kultúra és a sport területén működnek majd együtt, továbbá a kis- és közepes vállalkozások közös kapcsolatrendszerével kiemelten szeretnék támogatni a helyi mezőgazdasági és kereskedelmi tevékenységet.

A megállapodást a polgármesterek írták alá: elöl Varga Zsuzsanna,
mögötte Nyíri Sándor Fotó: Önkormányzat Szentgyörgyvölgy

– A romániai önkormányzati rendszerből adódóan Kiskereki község három településből áll – mondta Varga Zsuzsanna. – Érkeserű, Asszonyvására és maga Kiskereki együttesen mintegy 2400 fős, lakosainak többsége magyar anyanyelvű. A község vezetése tudatosan fejleszti kapcsolatait, testvértelepülései között szlovákiai, szlovéniai és kárpátaljai magyar települések is megtalálhatók, az anyaországi falvakon kívül. Ehhez a szerteágazó kapcsolatrendszerhez csatlakozott most Szentgyörgyvölgy is. Az önkormányzatunk első alkalommal kötött testvértelepülési megállapodást.

Varga Zsuzsanna szólt arról is, hogy a megállapodás értelmében az érintett települések vezetői és lakói kölcsönösen látogatni fogják egymás kiemelt rendezvényeit. A következő találkozóra Szentgyörgyvölgy falunapján, szeptember végén kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában