Az uniós pénzek nagy lehetőséget jelentenek

2019.06.13. 07:00

A zalaegerszegi közgyűlés intézményvezetői pályázatokról is döntöttek

Vezetői pályázatokat is elbírált a szerdai ülésén Zalaegerszeg közgyűlése.

Szabó Judit

Besenczi Árpádot (képünkön egy korábbi darabban) újra kinevezték színházigazgatónak Fotó: archív/PU

Balaicz Zoltán polgármester az ülést követő sajtótájékoztatóján elmondta: ez volt az utolsó előtti közgyűlés ebben az önkormányzati ciklusban. Az ülésen hitelfelvételről is döntöttek, mert a TOP-program céljainak megvalósításához pluszforrásra van szükség. Nagyon fontos a városnak a Dózsa-, a Liszt- és a Petőfi-iskola még idei felújítása. Az első kettőre megvan a pénz, de a Petőfi esetében többletforrás kell, akárcsak a Duális Szakképző Központ megépítéséhez és az Art mozi részleges felújításához.

A pályázati pénzek kiegészítésére az említett három beruházás esetében igénybe veszik a fejlesztési hitelkeretet.

Balaicz Zoltán a közgyűlési döntések közül kiemelte, hogy a város költségvetésének főösszegét az eredeti 43,84 milliárd forintról közel 46,5 milliárd forintra emelték több új, már támogatási szerződéssel rendelkező projekt miatt, köztük van például az északi ipari park közművesítése.

Intézményvezetői pályázatokról is döntött a közgyűlés. A Landorhegyi Óvoda új vezetője két pályázó közül Kása Istvánné lett, a Belvárosi I. Számú Óvoda vezetője Horváthné Ambrus ­Marianna maradt. A Közgyűjteményi és Közművelődési Gazdasági Ellátó Szervezetet továbbra is Horváth Károly vezeti, a Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központot Zsolnai Judit. A Hevesi Sándor Színház élére két pályázó közül az eddigi vezetőt, dr. Besenczi Árpádot választották. Bonyolultabb a helyzet a Griff Bábszínháznál. Ennél az intézménynél is a jelenlegi vezető, Szűcs István nyerte el a bizalmat, de hivatalosan érvénytelenné nyilvánították a pályázatát, mert a felsőfokú bölcsész végzettsége nem elegendő, szüksége lenne előadó-művészeti tevékenységhez kapcsolódó végzettségre is a pozíció betöltéséhez. Ez alól azonban miniszteri egyedi felmentést kaphat, s kapott már 5 éve is. Most ismét folyamodnak a felmentésért, amint megérkezik, sor kerülhet a kinevezésére.

Besenczi Árpádot (képünkön egy korábbi darabban) újra kinevezték színházigazgatónak Fotó: archív/PU

A városban már csak három olyan óvoda van, ahol nem épült ovifocipálya: a bazitai, a ságodi és a csácsbozsoki. Mindhárom kialakítására pályázatot nyújtanak be.

A polgármester a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy áttekintették az európai ­uniós fejlesztések állását. Ebben az uniós finanszírozási ciklusban Zalaegerszeg az eredetileg meghatározott 11,2 milliárd forint mellé 5,6 milliárdot szerezve összesen 16,8 milliárd forint támogatást kapott. Ez nagyon nagy lehetőség, és az uniós pénzek felhasználásában élen jár Zalaegerszeg a megyei jogú városok között, hangsúlyozta. A célul kitűzött projektek pénzügyi elszámolásának határideje 2022, addig kell mindent megvalósítani, mondta, s kifejezte reményét, hogy a következő uniós ciklusban is jelentős támogatásban részesül a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában