Az idei tervekről is tájékoztattak

2019.01.23. 07:00

A Zala Megyei Levéltár a tudomány és az ügyfelek szolgálatában áll

Dr. Mikó Zsuzsannával, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató- helyettesével együtt tájékoztatta a sajtót a 2018-as tevékenységről és az idei tervekről Molnár András, a Zala Megyei Levéltár igazgatója és Káli Csaba igazgatóhelyettes.

Arany Horváth Zsuzsa

Káli Csaba, dr. Mikó Zsuzsanna és Molnár András, előtérben az e-szolgáltatáshoz érkezett számítógép, szkenner Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A tájékoztató első felében Káli Csaba elmondta: tavaly 391 zalai iratképző szerv (hatóságok, iskolák, hatóságok, vállalkozások, stb.) közül 47-et ellenőriztek, a beérkezett iratok 134 iratfolyóméterrel gyarapították a levéltár így 11 137 iratfolyóméternyivé bővült állományát.

A kutató- és ügyfélszolgálatukat 196, illetve 1149 fő kereste fel 2018-ban. A tudományos tevékenység keretében nyolc munkatárs készített 21 tudományos szintű tanulmányt, s két zalai kötetben szerepelnek írásaikkal a levéltár munkatársai.

Káli Csaba, dr. Mikó Zsuzsanna és Molnár András, előtérben az e-szolgáltatáshoz érkezett számítógép, szkenner Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A Zala Megyei Levéltár tudományos tevékenységei közül kiemelkedik a szakmai, történelmi konferenciák szervezése, tavaly májusban A szabadság zalai hősei címmel zajlott az 1848/49-es forradalom zalai résztvevőit felidéző tudományos ülésszak, majd júniusban a 100 éve befejeződött I. világháború és Zalaegerszeg című konferencián vehettek részt az érdeklődők.

Molnár András igazgató már az idei megjelenésre tervezett kiadványokat sorolta: Száz történet Zalából címmel jelenik meg az Epizódok, érdekességek Zala megye történetéből alcímet viselő könyv, amely a levéltáros történészek Zalai Hírlapban megjelent, népszerű históriai sorozatát fűzi egybe. A protestantizmus zalai évszázadai kötet megjelenése korábbi adósságot törleszt. A zalaegerszegi önkormányzattal karöltve készül, s TOP-programból származó forrásnak lesz köszönhető A 47. honvédzászlóalj története című, Bona Gábor–Hermann Róbert–Molnár András szerkesztette kötet, majd azután dr. Havas Rezső egykori légvédelmi tüzér naplója, amely a második világháború eseményeit idézi fel. Cselenkó Borbála a zalaegerszegi Mária Magdolna Plébániatemplom történetét írja, Bilkei Irén és Vándor László pedig a középkori Zalaegerszegre kalauzol ez évben megjelenő kötetében.

A levéltár márciusban készül a 100 éve zajlott Tanácsköztársaság eseményeit újraértékelő konferenciára, szeptemberben pedig a 47. honvédzászlóalj emlékezete című tudományos emlékülésre. Novemberre tervezik a Megszállástól megszállásig című konferenciát, amely a második világháború zalai eseményeit taglalja neves történészek előadásai segítségével.

Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár általános főigazgató-helyettese a levéltárak előtt álló új, nagy volumenű feladat részleteibe avatta be a sajtó képviselőit, jelezve, a legrégebbi magyar közgyűjteményi hálózat már javában belépett a digitális világba, 70 adatbázis és 12 millió oldal áll az érdeklődők rendelkezésre. Finisébe ért a hároméves fejlesztés, amely 2,6 milliárd forintos EU-forrás révén lehetővé teszi, hogy az ügyfelek elektronikus úton kérhessenek iratokat. Számítógépek, szkennerek érkeztek a megyei levéltárakhoz, mondta dr. Mikó Zsuzsanna, hozzátéve, az ügyfélkapu adta lehetőséggel élve, a kormányablakokon keresztül is elérhetőkké válnak az állampolgárok számára a levéltárak szolgáltatásai. Kihívást jelent az iratok végső és hosszú távú őrzői számára a csak elektronikus formában keletkező dokumentumok biztonságos tárolása. A közgyűjteményi digitalizálási stratégia már a kormány asztalán van, ez hivatott egységes rendszerbe foglalni a források elérhetőségének gyakorlatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában