A karbantartás kötelesség

2019.08.27. 17:00

A vízelvezetők eltömődése súlyos veszélyeket rejt

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a vízelvezető árkok karbantartásának fontosságára hívja fel a figyelmet közleményében.

ZH

Az árkon kívül sok bajt tud okozni az áradás Fotó: archív/Szakony

A megváltozott időjárási körülmények között Zalában is gyakori jelenség a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék, aminek elvezetése a vízelvezetők eltömődése miatt számos alkalommal okozott problémát – írta Cseresznyés Dániel tűzoltó főhadnagy, az igazgatóság szóvivője.

A ház előtt, közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek nem képezik a bekerített tulajdon részét, de tisztításuk, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása az ingatlan tényleges használójának kötelessége. Fontos, hogy ilyen helyeken ne végezzünk vegyszeres gyomirtást. A kipusztuló növényzet helyén ugyanis a föld fellazul, nagy esőzés következtében a környék sártengerré változik, és az iszap eltömíti az árkokat, átfolyókat.

Az árkon kívül sok bajt tud okozni az áradás Fotó: archív/Szakony

A csapadékvíz-elvezető árok­ba szennyezett (akár háztartási) vizet, állattartás hulladékait tartalmazó vizet be­vezetni, eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemét, iszap, papír, törmelék) juttatni szigorúan tilos. Az összegyűjtött kerti hulladékokat, ágakat, egyéb szemetet se a vízelvezető árokba helyezzük, hanem ezeket újrahasznosítási lehetőségeiknek megfelelően kezeljük.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is kéri a megye lakosait, hogy az említett kötelességeiknek tegyenek eleget a vészhelyzetek megelőzéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában