Háromszék önvédelmi harca

2019.09.18. 11:30

„A Végvidék nem alkuszik” – Kovásznai delegáció érkezett Zalába

Az erdélyi Kovászna megyéből érkezett tegnap a megyei önkormányzat meghívására delegáció a Zala és Kovászna megye együttműködésével megvalósuló, A Végvidék nem alkuszik nevű projekt keretében.

Hajdu Péter

Demeter László Háromszék önvédelmi harcáról beszél a megyeházán Fotó: Katona Tibor

A Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával indított testvérmegyei együttműködési pályázat keretében háromnapos programsorozaton vesz részt a kovásznai tanács tisztségviselőiből, valamint történészből, muzeológusból álló küldöttség. Az együttműködés keretében a két megye szakemberei a korábban elzárt területeken fekvő objektumok – például Zrínyi-Újvár, a Rákosi- rendszer alatt kiépített déli erődrendszer – turisztikai célú hasznosítási lehetőségeivel foglalkoznak. Tegnap délelőtt a déli határ közelében egykor épített hidegháborús erődítéseket, bunkereket keresték fel Páka és Lovászi környékén, délután pedig szakmai megbeszélést folytattak.

Demeter László Háromszék önvédelmi harcáról beszél a megyeházán Fotó: Katona Tibor

Azt követően a delegáció három tagja, Demeter László, az Erdővidék Múzeuma muzeológusa, Váry O. Péter újságíró, a Háromszék napilap munkatársa és Lőrinczi Dénes sepsiszentgyörgyi történész történelmi előadásokat tartott a megyeházán. Szóltak Háromszék önvédelmi harcáról, Gábor Áron emlékezetéről, és előadás hangzott el Képeslapok a nagy háborúból címmel.

A küldöttség ma Lendva környékét keresi fel és a magyar szablyavívással ismerkedik, ellátogat a lenti várhoz és az egykori zajdai laktanyába. Holnap a Mura határfolyó turisztikai hasznosításának programjairól tanácskoznak és ellátogatnak Zrínyi-Újvárhoz, délután pedig bekapcsolódnak Murakeresztúron a Szomszéd rétje – jó példák, módszerek határok nélkül című konferencia programjába, és részt vesznek a Zrínyi kadétok avatásán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában