Rendbe hozott kilátó

2018.08.09. 17:00

A természet csodáiban lehet gyönyörködni a zalamerenyei kilátóból

Immár korántsem meredek, hanem széles lépcsőfeljárókat megmászva csodálatos látvány fogadja a látogatókat a rendbe hozott kilátóból, amelyet csütörtökön avattak fel ünnepi ceremónia keretében.

Szabó Zsófia

Zalamerenye közigazgatási területén lévő, ám a zalakarosi parkerdőben található létesítmény tavaly még pusztulásra volt ítélve. Balesetveszélyes lett az évek során, ezért a látogatók elől lezárták a valójában karosiként (köz)ismert kilátót. A Zalaerdő Zrt. viszont „felkarolta” a majdnem enyészetté vált turistalátványosságot. Saját forrásból, alig nyolc hónap leforgása alatt felújíttatták. A rekonstrukció ötven millió forintba került.

Az ünnepélyes avatáson Rosta Gyula vezérigazgató jelezte: újabb mérföldkőhöz érkeztek azon az úton, amely a megye idegenforgalmi vonzerejének növelését szolgálja.

- Kiemelt feladatunk, hogy az általunk kezelt erdők és erdei attrakciók minél több kirándulót vonzzanak. Egyúttal felüdülést, pihenést nyújtva tanítsanak az erdő megismerésére, szeretetére, környezetünk védelmére. A zalamerenyei-zalakarosi parkerdő, ahol a kilátó is található, szintén olyan hely, ahol mindezek érdekében az elmúlt években több fejlesztést hajtottunk végre – fogalmazott Rosta Gyula.

 

A vezérigazgató kiemelte: a korábbinál magasabb, több, mint 23 méteres kilátó fa szerkezeti elemeit fém idomok kötik össze oly módon, hogy a csapadékvíz szabadon lefolyhat, így biztosítanak hosszabb élettartamot a ragasztott fenyőszerkezetű, öt tonnányi fém összekötő elemekkel rendelkező, 91 tölgyfa lépcsősorral a „csúcsra” vezető létesítménynek, amit Erdészkilátónak neveztek el.

Hangsúlyozta azt is: reményeik szerint a térség jelképévé válik idővel a kilátó, amelyre fokozottan vigyázzanak a látogatók, hogy minél tovább megmaradjon az eredeti állapotában.

- Ugyan sokan szeretnek emléket állítani kirándulásuknak, s ezt néha fába vésve örökítik meg. Azonban, ehelyett, írják élményeiket abba az emlékkönyvbe, amit kimondottan erre a célra, a kilátónál helyeztünk el – jegyezte meg Rosta Gyula.

Ezt követően Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere mondott beszédet. Elöljáróban köszönetet mondott a Zalaerdő Zrt.-nek a korábbi fejlesztésekért, amik a térség gyarapodását szolgálják.

- A kilátó ötvözi a múltat és a jövőt, a hagyománytiszteletet és az előremutató, korszerű szemléletet – így Novák Ferenc. – Akik fölkapaszkodnak a kilátóba gyönyörködni, nem csak a Kis-Balaton völgyében, a távoli balatoni hegyekben,az erdők és szőlőhegyek látványában gyönyörködhetnek, hanem a mindennapjaikhoz is távlatot nyerhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában