Hadüzenet nélküli háború

2018.06.24. 20:55

A Rákosi-korszak kitelepítéseire emlékeztek Szentgyörgyvölgyön

A második világháború befejezését követően, azaz 1945-től a szovjet befolyási övezetben hadüzenet nélküli háború folyt a lakosság ellen.

Gyuricza Ferenc

A megemlékezés végén a résztvevők koszorút helyeztek el a kitelepítettek emlékművénél. Balról dr. Márkus Mihály, jobb oldalon Bene Csaba alelnök, Varga Zsuzsanna polgármester és Vigh László parlamenti képviselő Fotó: Gyuricza Ferenc /ZH

Többek között ezt mondta az 1950 és 1953 közötti kitelepítésekről lapunknak egy szombati megemlékezés kapcsán dr. Saád József nyugalmazott egyetemi docens, a korszak egyik kutatója. Szentgyörgy­völgyön arra emlékeztek, hogy 1950. június 23-án a hajnali órákban jelentős számú lakost deportáltak hortobágyi munkatáborokba. A megemlékezés keretében először Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nyitotta meg azt a Péntek volt és 23 – Kitelepítések 1950–1953 között Zala megyéből című plakátkiállítást, amelyet a Polgári Kanizsáért Alapítvány megbízásából a Telepesek Társadalmi Múzeum Alapítvány munkatársai állítottak össze.

Ezen nemcsak a tárgyalt korszak történéseit mutatták be, de a Zala megyére vonatkozó részletes adatokat is ismertetik. Eszerint az 1950 és 1953 között végrehajtott négy nagyobb és több kisebb akció során – a jelenlegi ismereteink szerint –

Zalából összesen 1353 főt, mintegy 370 családot és néhány egyedülálló személyt deportáltak hat különböző hortobágyi táborba.

A megemlékezés végén a résztvevők koszorút helyeztek el a kitelepítettek emlékművénél. Balról
dr. Márkus Mihály, jobb oldalon Bene Csaba alelnök, Varga Zsuzsanna polgármester és Vigh László
parlamenti képviselő Fotó: Gyuricza Ferenc /ZH

A tárlat megnyitóját követően pódiumbeszélgetést hallgathattak meg az érdeklődők, melynek résztvevői dr. Saád József és Vigh László mellett Bene Csaba, a Zala megyei közgyűlés alelnöke, illetve dr. Márkus Mihály nyugalmazott református püspök volt, aki a hatvanas években teljesített lelkészi szolgálatot a községben. A beszélgetés során elsősorban a saját emlékeiket idézték fel a résztvevők, dr. Márkus Mihály többek között arról szólt, hogy milyen nehéz volt a korszak vallásellenes hangulata miatt a gyülekezetet egyben tartani, pontosabban újra felépíteni azt. Végül a résztvevők megkoszorúzták a kitelepítettek emlékművét.

– A kitelepítések különböző módon sújtottak településeket – mondta dr. Saád József. – Szentgyörgyvölgy az egyik leginkább érintett település volt, ezt a községet szinte lefejezték. Mi úgy tudjuk, 41 főt deportáltak, a püspök úr visszaemlékezései szerint 41 családot. A különbség abból adódik, hogy a kutatók csak azokat a személyeket tartják nyilván, akiknek megtaláltuk az iratait. Ez 41 fő, de az érintettek száma akár a duplája is lehetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában