idén először

2018.05.28. 07:00

A nyitott pincék programban a látogatók 40-féle nedűt kóstolhattak az alsócsingai szőlőhegyen

Civil kezdeményezésre szombaton első alkalommal szerveztek Szent Orbán napi Bor és Kultúr estet az alsócsingai szőlőhegyen.

Benedek Bálint

A tavalyi borokkal az idei jó termésre koccintottak. Balról: Hohl Tibor, Tőtős Hortenzia, Kulik István, Kulik Gergely, Póka Ferenc, Major Ferenc és Orbán András Fotó: Szakony Attila

Mint arról korábban beszámoltunk, a fiatal gazda programon keresztül jelentős támogatással szőlő és gyümölcstermesztésbe fogott a kanizsai Kulik Gergely. Majd a családjával együtt a tőkék mellé költözött, hogy a lehető legtöbb törődést biztosítsa a termésnek. Ezen túl fontos célul tűzte ki, hogy a zalai borok sorában megbecsült helyre kerüljön a homokkomáromi nedű.

-A feleségemmel, Tőtős Hortenziával együtt sokat dolgoztunk azon, hogy a megye újra felfigyeljen erre a területre – mesélte Kulik Gergely. – A borkészítésben jobbnál jobb gazdák vettek körül bennünket, ezért különösen fontosnak éreztük, hogy az érdeklődők előtt nagyra nyissák a pincéik ajtaját. Erre pedig a legjobb alkalmat a Szent Orbán napja kínált, hisz’ ő nem csak az utolsó fagyosszent, de a borosgazdák és kocsmárosok védőszentje is. Szerencsére szinte kivétel nélkül minden termelő szívesen elhozta a borát, örültek az új bemutatkozási lehetőségnek.

A tavalyi borokkal az idei jó termésre koccintottak. Balról: Hohl Tibor, Tőtős Hortenzia, Kulik István, Kulik Gergely, Póka Ferenc, Major Ferenc és Orbán András Fotó: Szakony Attila

A szervezők jóvoltából közel 40-féle nedűt kóstolhattak meg a vendégek, közben pedig nótákat hallhattak, de musical és operett csokorral fellépett az egykor a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban játszó Benedekffy Katalin, a Zalagyöngye Táncegyüttes jóvoltából pedig néptáncot láthattak.

Kulik Gergely úgy érezte elindult valamiféle összefogás az alsócsingaiak közt, aminek lehet jövője, tradicionális bor és kultúr est kerekedhet belőle. Leszögezte: a több, mint tíz éves hagyományokra visszatekintő Csingahegyi Napokat augusztusban tartják, így e kettő rendezvény tökéletesen kiegészíti egymást.

A bortermelők szintén ezen a véleményen vannak, szerintük jó ötlet volt megmutatni, hogy bizony ennek a közösségnek is van mire büszkének lennie.

-Igyekszünk rendszeres tapasztalatcseréket tartani, ezért a nedűk a lehető legnagyobb odafigyeléssel készülnek – mondta egyikük Szentes István. – Nagyon jó a társaság, ismerjük egymás munkáját, s persze segítünk is a másiknak. Tavaly kiváló bort készítettünk, reméljük az ideiben sem kell csalódnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában