Melyek a legszebbek?

2019.08.24. 07:00

A megye hét csodája: bemutatjuk a pacsai öreg hársfát és a balatongyöröki Szépkilátót

Olvasóink Zala megye legszebb hét természeti csodájára szavazhatnak augusztus 8. és 30. között. A beküldött jelölések alapján tíz napon át mutatjuk be a természeti kincseket, mindennap kettőt.

Öreg hársfa – Pacsa Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Arra biztatjuk tehát a kedves olvasót, hogy szavazzon a húsztagú mezőny jelöltjeire, ezáltal segítsen megtalálni a megye hét csodáját!

Szavazataikat az olvasók a zaol.hu/a-megye-7-csodaja internetes oldalon, valamint a nyomtatott Zalai Hírlapban megjelenő szavazólapon is elküldhetik számunkra.

A szavazatok beküldési határideje 2019. augusztus 30.

A szavazók között értékes ajándékokat sorsolunk ki.

A Zalai Hírlapból kivágott szelvény beküldői között kisorsolunk egy darab, két főre, két éjszakára szóló wellness­pihenést a Hotel Caramellbe. Az online szavazók között pedig a játékban részt vevő 13 megyében összesítve kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű Neckermann utazási utalványt. Részletek és játékszabályzat a zaol.hu oldalon.

A becslések szerint több mint 300 éves pacsai hársfa egy keresztútnál, egy ápolt kőkereszt mellett található. A legenda szerint e fa őséhez kötötte ki lovát Csaba királyfi, a székelyek vezére, miközben a támadókat elűzve hazafelé tartott a Hadak Útján, és megitatta a lovát a közeli forrásból. Azóta a forrásból kút lett, a fától pár méterre pedig egy műemlék kápolna áll Szent Márk tiszteletére, 1763 óta. Emléknapja április 25., amelyhez a legközelebbi vasárnapon a pacsaiak hegyi búcsút tartanak.

Öreg hársfa – Pacsa Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap
Szépkilátó – Balatongyörök Fotó: Keszey Ágnes/archív

A Balatongyörök határában található Szépkilátó az egyik legkedveltebb kirándulóhely a Nyugat-Balatonnál. A 71-es főút melletti pihenőből varázslatos a rálátás a Keszthelyi-öbölre, a túlsó parton fekvő fonyódi dombokra, valamint az északi part fenséges tanúhegyeire. Szigliget, Badacsony, Gulács nemes méltósággal őrzi a Balaton nyugalmát, napsütötte lankáikon termő szőlőikből tüzes borok készülnek. A domb lábánál egy 2. századbeli, római kori villa maradványait láthatjuk a hozzá tartozó forrással. A kirándulókat Eötvös Károly idézete fogadja, és információs táblák segítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában