már hagyomány

2019.06.17. 15:00

A letenyei kempingben piknikezett a helyi horvát nemzetiségi önkormányzat

A termálfürdő és kemping nyitásának napján tartotta hagyományos piknikjét a helyi horvát nemzetiségi önkormányzat.

Mirkó Imre

Radnai István, Rodek Tibor és Rezsek István, a Tótszentmártoni Fafaragó Műhely Egyesületének tagjai körömpörköltet készítettek

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Mirkó Imre

Miközben Gyuricz Mária a nemzetiségi önkormányzat elnöke sürgött-forgott, fogadta a vendégeket, Dömők József, a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár (FMHK) igazgatója, települési képviselő, a HNÖ éneklőcsoportjának és klubjának tagja lapunknak elmondta, immár tizenharmadik alkalommal szervezték meg a programot, melynek helyszíne ezúttal a strand mögötti kemping területe volt.

Radnai István, Rodek Tibor és Rezsek István, a Tótszentmártoni Fafaragó Műhely Egyesületének tagjai körömpörköltet készítettek Fotó: Mirkó Imre / Zalai Hírlap

Az ilyen rendezvények célja a közösségteremtés keretén túl, hogy a letenyei és a Mura menti horvátságot összefogja, ugyanakkor a kisváros egy programmal gazdagodjon. A 13 év alatt sokan megfordultak a horvát pikniken, szombaton közel százötvenen vettek részt a közösségi programon. Horvátországból, Goricanból, Hodosanból, Pre­logból érkeztek résztvevők, de érkezett főzőcsapat Tótszentmártonból, és képviselték magukat a letenyei civil szervezetek is. A Tótszentmártoni Fafaragó Műhely Egyesület tagjai körömpörköltet, a Mura Mentőcsoport és a Mákvirág Citerazenekar közös csapata kolbászos lecsót és frissensülteket készített, a Letenyei Horvát Klub Fiatalok gárdája pörköltet, a hodosaniak (Horvátország) egyesülete pedig gulyást főzött. Az ételeket nem zsűrizték, hanem kötetlen, baráti hangulatú beszélgetés során elfogyasztották, és a strandról odatévedő vendégeket is megkínálták.

Dömők József beszámolt a közelmúltbeli és a tervezett programokról is.

A civil szervezet éneklőcsoportja májusban részt vett Nagykanizsán a Mura menti horvátság templomi kórustalálkozóján a felsőtemplomban, a letenyei Júlián-hegyi kápolnai misén is közreműködtek, és készülnek énekeseik egy muraszemenyei fellépésre.

Két hónap múlva kezdődik a kisvárosban a Mura Menti Napok programsorozat, amely 1960 óta zajlik Letenyén. A monstre rendezvény szervezésében, illetve lebonyolításában is részt vesznek a letenyei horvátok és – mint kiderült – a Séta Téri Zenés Estéken is közreműködnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában