A sárkány vezette őket

2019.02.12. 17:00

A krakkói sárkánynál jártak a keszthelyi iskolások

Sárkányvár – e címet viselte a keszthelyi Család iskola és a lengyel MaŁopolsk régió több intézményének közös projektje, melyben a mesék félelmetes állatán keresztül fedezték fel a népi és vallásos hagyományban lévő értékeket.

Keszey Ágnes

fotó: Család iskola

A Család iskola gyermekei és tanáraik útját végigkísérte a sárkány – ez hozta közelebb hozzájuk a két nép közös múltját és szokásait.

- A magyar népmesehagyományban is fontos szerepet játszik a sárkány és a krakkói legendában is. Mindkét sárkányt etetni kell, élősködik. A magyar sárkány elrabolja a királylányt, akit ki kell menteni. De végül megjelenik valaki, aki megszabadítja a közösséget. A lengyel történet ugyanez: befészkeli magát a városba és zsarolja a lakóit – mesélte Keszey Tivadar, a Család iskola igazgatója.

fotó: Család iskola

Az egy hetes program során a gyerekek ellátogattak két iskolába, felkerestek történelmi emlékhelyeket és templomokat. Nagy élmény volt az újszandeci néptánccsoporttal a két közös próba, majd a táncház, melyben a lengyelek is megismerkedtek a magyar táncokkal.

- A gyerekek megtapasztalták, hogy a kultúrát, amit vittek magukkal, mennyire értékelik és mennyire örülnek nekik -ez identitástudatuknak jót tett. Megható volt, hogy az iskolában magyarul köszöntek ránk és nagy táblákon magyar üdvözlet fogadott minket. Megkoszorúztunk magyar emlékhelyeket, ez erősítette a magyarságtudatukat -idézett fel emlékezetes élményeket Keszey Tivadar.

A projektben elkészült egy lengyel-magyar kisszótár és megírnak egy illusztrációkkal színesített sárkányos mesekönyvet. Bár a Sárkányvár program véget ért, de az újszandeci iskola már jelezte, hogy májusban ellátogatnak a Család iskolába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában