Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó program

2019.08.28. 11:30

A kínaiakat érdekli a magyar tehetséggondozás

Az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó program sikerességére már külföldön is felfigyeltek. A dr. Pintér Ferenc tanár szakmai irányításával működő szervezetet még az év eleji fővárosi Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás előtt kereste fel a kínai Sencsen városában működő Southern University küldöttsége. Tette ezt a felsőoktatási intézményben első éves Zsombó István jóvoltából. A 20 éves fiatal pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanulójaként megnyerte a 12. osztályosok számára kiírt négy megye matematikaversenyét. Ezúttal pedig egykori tehetséggondozó szervezetének segített.

Benedek Bálint

Dr. Pintér Ferenc külön örül, hogy korábbi diákjuk intézi a kapcsolatot Fotó: archív/Szakony

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara – felismerve azt a tényt, hogy a műszaki és természettudományok iránti érdeklődés csökkenése veszélyeztetné a kutatók utánpótlását – tizennyolc évvel ezelőtt alapította meg az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskolát. Ennek működtetését 2016 óta már a Matematikai Tehetségekért Alapítvány végzi a nagykanizsai dr. Pintér Ferenc irányításával.

Dr. Pintér Ferenc külön örül, hogy korábbi diákjuk intézi a kapcsolatot Fotó: archív/Szakony

Az iskolai munka keretében elsősorban a kreativitás fejlesztése, valamint a gyerekekkel való csoportos foglalkozás áll a középpontban, a tanulóik pedig rendszeresen kiemelkedő eredményeket érnek el a különféle matematikai és természettudományos viadalokon.

– Különösen jóleső érzés, hogy az egyik korábbi diákunk révén kerülhettünk kapcsolatba a kínai egyetem nemzetközi beiskolázásért felelős igazgatójával – fogalmazott dr. Pintér Ferenc. – A találkozásunkkor szó esett az iskolánk küldetéséről, és a tanári karral együtt meghívtak bennünket az intézményükbe, ennek várhatóan novemberben teszünk eleget. A 11 millió lakosú Sencsen egyeteme a kínai rangsorban a nyolcadik helyen áll, de a világ 200 legjobb felsőoktatási intézménye között tartják számon. Ha lehet hinni a híreknek, a campusuk akkora területen helyezkedik el, hogy külön helyi járatú buszközlekedést bonyolítanak. És éppen, amire a magyar küldöttség megérkezik, öt darab ötvenemeletes kollégium építése is befejeződik a területen.

Pintér Ferenc hozzátette: a kínaiak leszögezték, hogy hosszú távú együttműködésben gondolkoznak, s egész Európában erre törekednek, hiszen szeretnének elit képzőhellyé válni. Érdeklődnek a középiskolai tehetséggondozás iránt is, a magyarok pedig előadás és szakmai foglalkozás keretében is bemutatják a maguk modelljét. Konkrétum még nincs, de a kínaiak nem zárkóztak el az anyagi támogatástól sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában