Harc nélkül nem adták az ellenség kezére

2019.03.16. 07:00

A honvédek hősiességére emlékeztek Zalamerenyén

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából szobrot avattak a falu hős honvédeinek emlékére a település Jókai utcájában.

Horváth-Balogh Attila

Ódor László polgármester az új emlékmű előtt Fotó: Gergely Sz

A 48-as lobogó felvonása, illetve a Zalamerenyei Népdalkör és a helyi gyerekek műsora után Ódor László polgármester mondott ünnepi beszédet.

– Mostantól március 15. nemzeti és helyi, zalamerenyei ünnep is – jelentette ki a polgármester a Csávás Csaba fafaragó népi iparművész által készített turulmadár előtt.

Ódor László polgármester az új emlékmű előtt Fotó: Gergely Sz

– Tizenöt merenyei honvédnek állítottunk emléket, akik 1848 novemberében vonultak be, s 1849 februárjában, a kápolnai csatában estek át a tűzkeresztségen. A csata előtt Kisfaludy őrnagy megeskette katonáit, hogy a honvédzászlót el nem hagyják, s az alatt a hazáért és az alkotmányért becsülettel küzdenek. Esküjüknek maradéktalanul eleget tettek: a vágvölgyi hadjáratban a merenyei katonák alakulatát egyetemlegesen kitüntették hősiességéért. Amikor pedig le kellett tenniük a fegyvert, a honvédek a zászlót darabokra szaggatták és ruházatukba rejtve hazahozták, mintsem az ellenség kezébe adják azt harc nélkül.

A turult Fodor Balázs diakónus áldotta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában