Megemlékezés

2019.01.14. 07:00

A hetvenhat évvel ezelőtti doni tragédiára emlékeztek Nagykanizsán

Nagykanizsán két megemlékezést tartottak a hét végén a doni áttörés kapcsán.

Horváth-Balogh Attila

Gerencsér József a nagykanizsai temetőben lévő doni kopjafánál emlékezett a tragédiára Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Péntek este a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zala Megyei Szervezetének meghívására dr. Ravasz István alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt főtisztje tartott előadást a Nagykanizsai Honvéd Kaszinóban A 2. magyar hadsereg a Donnál címmel. A szép számú megjelentet először a Honvéd Kaszinó vezetője, Halmos Ildikó köszöntötte, majd Poprádi Zoltán honvéd ezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület zalai elnöke mutatta be a közönségnek a szervezetet, ismertetve annak céljait. Ezt követően lépett a mikrofonhoz dr. Ravasz István, aki előadásában a 2. magyar hadsereg doni helytállását méltatta, rámutatva a kanizsai katonák vitézségére.

Dr. Ravasz István Nagykanizsán
tartott előadást Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

– Éppen a nagykanizsai 9. könnyű hadosztály volt az, amely a legtovább tartott ki a Donnál – jelentette ki dr. Ravasz István. – Az olasz csapatokat az arcvonalon azonnal áttörték az oroszok, s a németek sem bírták sokáig a rohamot. A nagykanizsai 9. könnyű hadosztály 17. és 47. gyalogezred katonái váltak le legutoljára az arcvonalról, két héten át tartva azt.

Gerencsér József a nagykanizsai temetőben lévő doni kopjafánál
emlékezett a tragédiára Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Szombaton a városi temetőbe, a doni kopjafához hívott emlékezésre a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége Nagykanizsai Hadigondozottak Klubja. Itt a klub elnöke, Gerencsér József mondott rövid beszédet, melyben kiemelte: emlékeznünk kell a doni hősökre, s az emlékezést tovább kell adni a fiataloknak, hogy az ősök helytállása ne merülhessen feledésbe. Ezt követően a jelenlévők elhelyezték koszorúikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában