Régi álmuk vált valóra

2019.05.20. 17:30

A helyi gazdaság fejlődését szolgálja az új beruházás Galambokon

A helyi termékek értékesítését elősegítő beruházás valósult meg a dél-zalai településen, az avatóünnepségre szombaton került sor. Ennek keretében egy teljesen új termelői piacot is birtokba vehettek az árusok és a potenciális vásárlók.

Horváth-Balogh Attila

A szombati avatóünnepségen a galamboki Mesevár Óvoda kis ovisai is felléptek alkalomhoz illő, kedves műsorukkal. Az önkormányzat több mint 73 millió forint támogatást kapott a komplex fejlesztés, benne a fedett piactér megvalósítására Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Mint arra Bertók Ferenc polgármester beszédében rámutatott: az önkormányzat átlátja a lakosság problémáit, és megoldásokat keres azokra. Így fogalmazódott meg a helyi piac gondolata is.

– A képviselő-testületek több évtizede dédelgetett álma volt a termelői piac és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra kialakítása – mondta a polgármester. – Ezért nyújtottunk be pályázatot a terület- és településfejlesztési operatív programhoz – és sikerrel jártunk. Több mint 73 millió forintnyi támogatást kaptunk, amiből sikerült felújítanunk két Somogyi Béla utcai épületet; az egyikben zöldség-előkészítő, illetve az ingatlanhoz tartozó pincében tároló működik majd, a másikban pedig az értékesítést végezzük. Ám utóbbi funkció legnagyobb színtere a település központjában felépített piactér lesz, ahol 132 négyzetméternyi fedett és 520 négyzetméteres szabadtéri részben, húsz árusítóhelyen kínálhatják portékáikat a helyben és a térségben élő, illetve távolabbról érkező árusok. S nem utolsósorban az értékesítési helyeken az önkormányzat is kínálja majd a közfoglalkoztatás keretében előállított sokféle mezőgazdasági terméket, így a projekt az itt élők megélhetésének javítását is segíti.

A szombati avatóünnepségen a galamboki Mesevár Óvoda kis ovisai is felléptek alkalomhoz illő, kedves műsorukkal. Az önkormányzat több mint 73 millió forint támogatást kapott a komplex fejlesztés, benne a fedett piactér megvalósítására Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Az avatáson Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő arról beszélt: biztos benne, hogy a megye új termelői piaca népszerű lesz, hiszen a terület a település központjában van, ahol főleg a nyári idegenforgalmi szezonban nagy a forgalom. A Zala Megyei Közgyűlés részéről Bene Csaba alelnök beszédében arra mutatott rá, hogy a helyi termékek vásárlásával az emberiség ökológiai lábnyomának csökkentéséhez is hozzájárulhatunk, hiszen ezeket az árukat nem kell környezetszennyező módon, több száz kilométeren át szállítani.

A kerecsenyi Réti Tanya gazdája, Réti Alfréd sokféle sajttal érkezett a vásárba, asztalán többek közt tökmagos, vörös- és medvehagymás, illetve parenyica sajtok sorakoztak. Ő azt mondta lapunknak: a galambokival tovább bővült a termelők értékesítési lehetősége, s ez örömteli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában