Védve a környezetet

2019.10.04. 11:30

A fenntarthatóság mintavárosává szeretne válni Kanizsa

A Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. „Nagykanizsa, a zöldváros” címmel rendezett csütörtökön környezetvédelmi konferenciát a Medgyaszay Házban. A tanácskozáson szó esett a városfejlesztési elképzelések mellett a klímastratégia kidolgozásáról.

Benedek Bálint

Mustis Róbert, az IMRO-DDKK Non-profit Kft. ügyvezetője, Horváth István, a Nagykanizsai Városfejlesztés Kft. projektmenedzsere, Balogh László, a humán bizottság elnöke és Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke a környezetvédelmi rendezvényen

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az esemény megnyitóján Balogh László, a humán bizottság elnöke elmondta: kerékpárosbarát városként kifejezetten fontos a lakókörnyezet karbantartása és fejlesztése, a közterületek fokozottabb ápolása. Nagykanizsa zöldváros jellegét a tágabb környék erdőségei, a szőlőhegyek és a belterületek kertészeti igényessége adja.

Mustis Róbert, az IMRO-DDKK Non-profit Kft. ügyvezetője, Horváth István, a Nagykanizsai Városfejlesztés Kft. projektmenedzsere, Balogh László, a humán bizottság elnöke és Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke a környezetvédelmi rendezvényen Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Tovább is zöldíthetnénk a környezetünket, bár a városunk az országos átlagnál jóval nagyobb zöldterületekkel rendelkezik – folytatta. – Kanizsának jó kitörési lehetőséget jelenthetne, ha a jövőben a fenntarthatóság mintavárosává válna. Ehhez jó alapot ad a földrajzi elhelyezkedése, hagyományai és középvárosi mivoltja. A fenntarthatóság még soha nem volt ilyen meghatározó az európai gondolkodásban, a környezetvédelmi és természetvédelmi megközelítés nemzetközi szinten is új versenyhelyzetet alakított ki – folytatta a gondolatsort.

A konferencián Horváth István, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. projektmenedzsere a városrehabilitációs tevékenységről beszélt. Elmondta: az önkormányzat egy stratégia mentén dolgozva már a korábbi években sokat tett azért, hogy megszépüljön a belváros. Most a harmadik ütemnél tartanak, ami kifejezetten a zöldterületek megújítását célozza.

– A mostani beruházás alkalmával az Eötvös tér, a Deák tér, illetve két parkoló, az Alsótemplom előtti Szent József tér, valamint az egyetem előtti részek újulnak meg – tette hozzá. – Ezt követően akadálytalanul megközelíthető lesz kerékpárral többek közt a belvárosból a Csónakázó-tó. Már csak néhány szerződés aláírása szükséges ahhoz, hogy elkezdődhessen a munka, és a jövő év végére elkészülhetünk a fejlesztésekkel.

A rendezvényen szó esett a városi klímastratégia tervezéséről, az érdeklődők előadást hallhattak a megújuló energiaforrásokról, valamint a hulladék szelektálásának lehetőségeiről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában