Több százszor kellett kivonulni

2021.01.18. 17:30

Villámárvizek, balesetek; válogatás az elmúlt év katasztrófavédelmi beavatkozásaiból

Az elmúlt esztendőben a zalai lánglovagoknak nemcsak a tűz adott feladatot, hiszen több száz esetben vonultak ki műszaki mentésekre, legtöbbször balesetekhez. Néhány a jelentősebb beavatkozásokból, amelyekből a katasztrófavédelmi igazgatóság összeállítását felhasználva közlünk.

ZH

A július 24–26-i esőzések miatt Liszón a felduzzadt tó vize elöntötte a település alacsonyabban fekvő részét

Február

Február 13-án terepjáróval ütközött egy vasúti szerelvény Nagykanizsán, a Csengery úti vasúti átjáróban. A balesethez a nagykanizsai és a zalakarosi tűzoltók vonultak ki, akik feszítővágó berendezéssel kezdték meg a műszaki mentést. 18-án nyerges vontató tért le az úttestről, majd az oldalra borult vontatmánya füves területen állt meg a 74-es főúton, Hahót térségében. A beavatkozásra a zalaegerszegi tűzoltók vonultak ki. 22-én szintén nyerges vontatót ért baleset, ezúttal Keszthely térségében, itt a városi tűzoltók hajtották végre a műszaki mentést.

Március

Március 4-én kisteherautó és nyerges vontató ütközött össze a 7-es főúton, Becsehely térségében. A nagykanizsai és letenyei tűzoltók feszítővágó segítségével egy személyt kiemeltek a kisteherautóból. 16-án két személyautó ütközött össze a 7-es főúton, Galamboknál. A zalakarosi és a nagykanizsai tűzoltók egy személyt feszítővágóval szabadítottak ki a járműből. 24- én letért az úttestről, majd a vízelvezető árokban fának ütközve állt meg autóbusz a 7-es főúton, Szőkedencs térségében. A nagykanizsai, zalakarosi, szőkedencsi tűzoltók daruval hajtották végre a műszaki mentést. A hónap utolsó napján két személygépkocsi ütközött a 76-os főúton, Kisbucsa közelében. Az egerszegi tűzoltók feszítővágóval két személyt szabadítottak ki a roncsból.

Április

Április 2-án két személyautó karambolozott a 76-os főúton, Zalaegerszeg ságodi városrészében. A helyi tűzoltók az egyik járműből egy sérültet szabadítottak ki. 9-én Orbányosfánál tehergépkocsi letért az úttestről és egy fának ütközve a vízelvezető árokban állt meg. A zalaegerszegi és a tűzoltók egy személyt feszítővágóval emeltek ki a járműből, majd a gépkocsit daruval az úttestre visszaállították. 15-én személyautó tért le az úttestről és az oldalára borulva állt meg Gombosszeg és Petrikeresztúr között. A zalaegerszegi tűzoltók feszítővágóval a jármű tetejét eltávolították és a beszorult személyt a mentőknek átadták. 23-án nyerges vontató tért le az úttestről, és az oldalára borulva állt meg a 76-os főúton, Zalaegerszeg térségében. A zalaegerszegi és a nagykanizsai tűzoltók daruval állították vissza a járművet az úttestre.

Május

Május 5-én pótkocsis teherautó tért le az úttestről, és az árokba borult a 75-ös főúton, Bak és Pölöske között. A pacsai és nagykanizsai tűzoltók daruval hajtották végre a műszaki mentést. 17-én két személyautó ütközött Alibánfa térségében. A zalaegerszegi tűzoltók a járművek ajtajait felfeszítették és három sérültet emeltek ki a járművekből. 21-én kétszer is műszaki mentéshez riasztották a zalai tűzoltókat. Délután két személyautó ütközött össze Hahóton, a Tavasz utcában. A zalaegerszegi, pacsai és gelsei tűzoltók egy személyt feszítővágóval emeltek ki a roncsból. Nagyrécse közelében tehergépkocsi rakománya borult az úttestre az M7-es autópályán. A helyszínre a nagykanizsai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a műszaki mentést elvégezték. 25-én egy személygépkocsi és kisbusz karambolozott a 74-es főúton Csatár és Sárhida között. A helyszínre a zalaegerszegi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a személyautóból feszítővágó segítségével egy elhunyt személyt emeltek ki, majd a járműveket áramtalanították.

Június

Június 5-én letért az úttestről, majd fának ütközött személyautó a Gutorfölde és Rádiháza közötti útszakaszon. A helyszínre a lenti hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy beszorult személyt feszítővágó segítségével a járműből kiszabadítottak, és a mentősöknek átadták.

A július 24–26-i esőzések miatt Liszón a felduzzadt tó vize elöntötte
a település alacsonyabban fekvő részét

Július

Július 16-án tehergépkocsi borult az oldalára Zalacsányban a 76-os út körforgalmú kereszteződésben. A zalaegerszegi, keszthelyi, nagykanizsai tűzoltók a járművet daruval állították fel. 18-án személyautó tért le az útról és fának csapódott Sárhidán, az Arany János utcában. Az egerszegi tűzoltók a jármű vezetőjét feszítővágóval szabadították ki a járműből. Július 24. és 26. között a viharos időjárás adott munkát a megye tűzoltóinak, egy nap alatt 110 riasztást kaptak. Liszón, Surdon, Galambokon, Zalamerenyén, Garaboncon kellett embereket kimenekíteni az áradó víz miatt. Az utómunkálatok során 118 alkalommal kellett a tűzoltóknak beavatkozni 23 településen. 28-án Zalaegerszegen, a Vasút utcában két személygépjármű ütközött. A tűzoltók hidraulikus feszítővágó segítségével mentettek ki egy személyt az egyik roncsból.

Augusztus

Augusztus 21-én a 7-es főút és a Balatoni utca kereszteződésében, Nagykanizsán személygépjármű teherautóval ütközött. A gépkocsiba szorult sérültet a tűzoltók hidraulikus feszítővágóval szabadították ki. 24-én a 74-es főút 40-es kilométerszelvénynél, Csatár közelében három jármű ütközött, az egyik az árokba csapódott. A tűzoltók egy sérültet kézi erővel emeltek ki a roncsból. 31-én Zalaegerszegen, a Jókai utcában kisteherautó platójáról nagy tömegű ablaktáblák zuhantak le, megsebesítve három személyt, egy pedig az ablakok alá szorult, őt a tűzoltók szabadították ki a hétszáz kilogrammos teher alól.

Szeptember 21-én frontálisan ütközött két személygépkocsi a 74-es főúton, Egervár és Zalaegerszeg között

Szeptember

Szeptember 10-én kamion, kisteherautó és egy furgon ütközött az M70-es autópályán, az országhatártól az M7-es sztráda felé vezető oldalon, Csörnyeföld és Kerkaszentkirály közelében. A furgonba beszorult embert feszítővágóval és munkahengerrel szabadították ki a letenyei és lenti tűzoltók. 21-én frontálisan ütközött két személygépkocsi a 74-es főúton Egervár és Zalaegerszeg között. A gépjárművekből az egerszegi tűzoltók négy személyt emeltek ki. 25- én öt kamion és egy kisteherautó ütközött össze az M70-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Kerkaszentkirálynál. A nagykanizsai, a lenti és letenyei tűzoltók a kisteherautóból a sofőrt feszítővágóval szabadították ki.

Október

Október 4-én a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső miatt Letenyén és Nagykanizsán volt szükség tűzoltói beavatkozásra, mert a víz éttermet, benzinkutat és lakóházakat veszélyeztetett.

November

November 17-én villanymozdony gázolt el egy embert és három kecskét Zalalövőn, a 86-os út melletti vasúti sínpályán. A körmendi és a zalalövői tűzoltók a helyszín megvilágításában segítették a hatóságok munkáját, és az állatok tetemét eltávolították a sínről.

December

December 17-én árokba csapódott és oldalára borult személygépkocsi a 75-ös főúton, Pacsa közelében. A pacsai és a keszthelyi tűzoltók feszítővágóval a járművet megemelték, egy sérültet kihúztak a jármű alól. 23-án kora reggel nyerges vontató borult fel a 74-es főúton Bak és Hahót között. Az egerszegi tűzoltók a sérült vezetőt kiemelték a járműből. A tűzoltók a rakományt kipakolták, a LE-KO Kft. szakemberei pedig a sérült szerelvényt talpra állították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!