Fenékpusztai Madármentő Állomás

2018.10.15. 12:15

A nagy őszi madárvándorlás – Afrika felé félúton (videóval)

A szokatlan októberi meleg vajon befolyásolja a madarak vándorlását? Milyen populációban lehetnek most Zalában a vándormadarak? Hogyan értékeli a Fenékpusztai Madárgyűrűző Állomás az idei szezont? Benke Szabolcs önkéntessel beszélgettünk...

Rákos Bianka, Ujvári Klaudia

Fotó: Rákos Bianka/Zalai hírlap

Alig hét kilométerre Keszthelytől Fenékpusztán található a Madárgyűrűző és Madármentő Állomás ami 1985-ös nyitása óta várja látogatóit. A madarakat program szerűen egész évben fogják be és gyűrűzik. A madárgyűrűzés lényege a madarak vonulásának megfigyelése, megismerhető belőle a vándorlási útvonal, a fajok száma, az állomány nagysága és az életkoruk. Ezek az adatok segítik a faj és élőhely védelmét, a fajok előfordulási gyakoriságának meghatározását, az emberi tevékenység által okozott hatások felmérését. Benke Szabolcs kérdésünkre elmondta, idén hozzávetőlegesen 16 500 madarat sikerült meggyűrűzni.

A gyűrűzés folyamata

A gyűrűzést csak megfelelő vizsgával rendelkező ember végezheti. Benke Szabolcs egy aprócska ökörszemen mutatta be hogyan kell megmérni és meggyűrűzni a madarakat.

 

Madármentés a Balaton-felvidéki régióban

Az állomás másik fontos feladata a madármentés, amit a megalakulásuk óta végeznek. Ahogy Benke Szabolcs fogalmazott, hozzájuk az egész Balaton-felvidéki Nemzeti Park területéről érkeznek sérült madarak. Vannak állandó lakók is, például baglyok és gólyák. Állandó lakosuk 60 madár, videónkon sérült füles baglyokról is mesél...

Mentett baglyok az állomáson Fotó: Rákos Bianka

A kifestett állomás

A Fenékpusztai Madárgyűrűző Állomás a vasútállomás épületében található. Ahogy arról korábban beszámoltunk néhány napja, lelkes fiatal művészek új külsővel ajándékozták meg az épület homlokzatát. Ott jártunkkor mi is megnéztük az alkotást:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!