Ünnepség

2018.10.24. 08:00

1956-os emlékezés Lentiben: A fiatalok nagy áldozatot hoztak

Lenti A szentmise után tegnap az 1956-os emlékműnél tartottak ünnepséget a forradalom és szabadságharc évfordulóján.

Korosa Titanilla

A Gönczi-gimnázium tanulói adtak műsort Fotó: Kósa Róbert

Először Horváth László polgármester emlékezett meg a forradalom helyi résztvevőiről is, majd dr. Rácz János, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos munkatársa mondott beszédet. A szónok fel_idézte a forradalomhoz vezető eseményeket, majd a következő gondolatokkal folytatta:

– Az 1956-os forradalomról és szabadságharcról szólva nem tekinthetünk el attól, hogy a fiatalok hozták a legnagyobb áldozatokat a hazáért – mondta dr. Rácz János. – Az áldozatok 44 százaléka 25 év alatti, illetve a harcok alatt elhunytak 25 százaléka még a 19. évét sem töltötte be. Ami a legmegdöbbentőbb, hogy az áldozatok közt 4 százalékra tehető azok száma, akik a 16 évet sem érték el, de harcoltak a szovjet elnyomók ellen.

A Gönczi-gimnázium tanulói adtak műsort Fotó: Kósa Róbert

Ezután történeti áttekintést adott a korszakról, belefűzve a nyugati államok és az emig­ráció szerepét, hozzáállását az eseményekhez, valamint a harcokba bekapcsolódók reményeit, lehetőségeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában