historikus hangulat

2018.07.08. 09:10

1111 éve arattak diadalt Árpád vitézei – Látványos megemlékezés a pozsonyi csata évfordulóján

Harci bemutatók, íjászati versenyek és lovas attrakciók töltötték meg historikus hangulattal szombaton délelőtt az alsóerdei szabadidőközpontot. 

Magyar Hajnalka

Az ország több pontjáról érkező hagyományőrző egyesületek a pozsonyi csata 1111. évfordulójának megünneplésére sereglettek a megyeszékhelyre, hogy gazdagítsák a megemlékezés programját. Ottjártunkkor épp a körmendi Batthyány Bandérium korhű ruhát viselő lovasai nyargalásztak a gyepen, s adtak ízelítőt a török idők honvédő harcmodorából.

A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete által életre hívott megemlékezés délután zajlott a Baross-ligeti emlékműnél. A háttérben a hagyományőrző egyesületek idézték fel a magyar történelem több korszakát viseletükkel, egyenruhájukkal. A honfoglalás kori bőrpáncélosokat, az íjászokat, a Zrínyi-kadétokat, a szabadságharcok huszárait, s egyéb vitézeket a városlakók is szemügyre vehették, az ünneplők ugyanis díszfelvonulásban érkeztek meg a megemlékezés helyszínére.

A programot kuruc puskalövés nyitotta, majd a Mindszenty-gimnázium tanulói adtak műsort – kiegészülve a Kölcsey- és a Zrínyi-gimnázium diákjaival – Illés Csaba tanár, alelnök szervezésében.

 

Ünnepi beszédében Paál István, a szervező szövetségek elnöke felidézte a 907. július 3-7 között lezajlott, Árpád fejedelem vezette csata lefolyását. Részletezte Árpád eredményes hadvezetési technikáját, amit a mai napig tanítanak az USA katonai akadémiáján. Emlékeztetett a hittel teli hősiességre, ami győzelemre vitte a 40 ezres magyar sereget a két és félszeres német-bajor vezetésű túlerővel szemben, s az önfeláldozásra, hiszen Árpád három fia, Tarhos, Üllő és Jutas egyaránt hősi halált halt, s hamarosan követte őket a csatában súlyos sérülést elszenvedő apjuk, a fejedelem is. A pozsonyi győzelem nyomán a Kárpát-medencében 120 évre megszűnt a nyugati támadások veszélye, s Magyarország Európa legerősebb államává válhatott – hangoztatta Paál István, utalva rá, hogy a magyarságmentő diadalt sokan látnák szívesen a nemzeti ünnepek sorában.

Végül koszorúzás következett, többek között Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Koczka Csaba (a kormányhivatal képviseletében) és Balaicz Zoltán polgármester is elhelyezte az emlékezés virágait a hat éve felállított emlékműnél, aminek dombját az avatáskor a trianoni határokon túlról hozott földdel hintették meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában