Kosárlabda

2010.09.02. 05:29

ZTE KK: a két Tóth, Vojvoda és Williams is „befutott”

Lassan összeáll a keret a Zalakerámia-ZTE KK férfi kosarasainál. Tegnap a klub válogatottjai is megkezdték a közös munkát együttesükkel, mi több: Vojvoda Dávidnak és Tóth Gergelynek ez volt az első edzése Egerszegen. Az amerikai Lorenzo Williams is megérkezett szerdán, Kyle Wilsonékat pedig mára várják.

Kerkai Attila

Wilson esetében nem véletlen a többes szám, hiszen családjával érkezik és immár ifjú apukaként tér vissza a bajnokcsapathoz. Lorenzo Williams pedig teljesen új fiú lesz az egerszegieknél, aki ugyan befutott tegnap új állomáshelyére, edzeni viszont még nem edzett. A délelőtti tréninget ugyanis lekéste , délután pedig pihenőt kapott a társaság, vagyis az új amerikai irányító ma mutatkozik be a pályán is új társainak.

Bemutatkozni éppenséggel nem kellett Tóth Gergelynek és Vojvoda Dávidnak, de ha ragaszkodunk a formalitásokhoz, akkor valóban: tegnap délelőtt jutottak túl a bemutatkozó edzésen. A valóságban viszont mindketten ismerősként köszöntötték új társaikat, hiszen a pályán már jó néhány alkalommal találkoztak. Továbbmenve, két válogatott kosarasról van szó, őket egerszegi kollégájukkal , Tóth Ádámmal először is arról kérdeztük: nem csalódás-e számukra, hogy a múlt héten zárult Európa-bajnoki selejtező sorozatban végül az ötödik, utolsó helyen végeztek.


- Szó sincs erről, hiszen jól játszottunk, akadtak figyelemre méltó eredményeink, és egy fiatal társaság a miénk, amely még többre lesz képes. Persze akad hiányérzet is, főleg a csoport erősebb csapatai ellen, akiket kis szerencsével valóban legyőzhettünk volna - a témakörben a legbeszédesebbnek mutatkozó Vojvoda Dávid összegzése az iménti pár mondat, Tóth Gergő pedig csatlakozott hozzá azzal a kiegészítéssel:

- Hasonló a véleményem, s alighanem a fiatalság miatt nemzetközi szinten még hiányzott az a rutin, amivel a kiélezett mérkőzések a mi javunkra dőlhettek volna el.

A ZTE KK saját neveltje, Tóth Ádám két társához hasonlóan tisztában van vele, hogy az átalakult fiatal válogatottól nem lehetett sokkal többet várni, de...

- Az ötödik helyezés kicsit csalódás számomra, bár csak a körbeverések miatt csúsztunk vissza, hiszen három együttesnek is egyforma mutatója volt a végén - mondta Tóth Ádám. - A harmadik helyezés sokkal jobban hangzott volna, de azt gondolom, harapós csapat volt a miénk, amelynek még össze kell csiszolódnia, s akkor jobb eredményei lesznek.

S hogy valóban fiatalokról van szó: Tóth Ádám egy hete múlt 21, Tóth Gergő ma ünnepli 21. születésnapját, Vojvoda Dávid pedig szombaton lesz 20...

Hármuk közül pedig már csak kettejüknek szólt a kérdés: mi döntött a ZTE KK mellett a nyári átigazoláskor és milyen reményekkel érkeztek ide?

- Nem a pénz, sokkal inkább az a szakmai munka vonzott, melyet a Völgyi-Patonay páros végzett az elmúlt két évben a zalaiaknál - így a Kaposvárról érkezett Vojvoda Dávid. - Vagyis az előrelépés lehetőségét látom ebben a szerződésben, mert nem véletlenül nyert bajnoki címet az egerszegi csapat. Ide jönni nagy megtiszteltetés számomra, de nehéz feladat is vár rám, hiszen annak a Watsonnak a helyére szerződtettek, aki a bajnokság egyik legjobbja volt. Nem tagadom, nagyon izgatottan várom az első mérkőzést a ZTE KK szurkolói előtt.

- Én abban bízom, hogy körmendi létemre elfogadnak a drukkerek - íme, a vasi város neveltje, Tóth Gergely első kívánsága... - Ez az első klubváltásom, amióta kosárlabdázok, szerencsére az utánpótlás és most már a felnőtt válogatottból néhány játékost ismerek az egerszegiek közül. Annak idején például Vertetics Ádámmal és Baki Gergellyel is egy csapatban játszottunk. Azt gondolom, hogy a legjobb négy között most is ott lesz a csapat, de ehhez mihamarabb össze kell szoknunk.

Völgyi Péter vezetőedző szerint most kezdődik az igazi munka csapatánál.

- Más-más fizikai állapotban vannak jelenleg a keret tagjai, hiszen a válogatottak és az itthon készülők is eltérő munkát végeztek a elmúlt hetekben, és még ott van a két amerikai kosaras is... - említette a szakember. - Most taktikailag kell összerakni a csapatot, s azt gondolom, kell hozzá egy fél év, mire teljesen összeérik a társaság. Ami még a válogatottakat illeti, jobb szerettem volna, ha Tóth Ádám és Gergő valamivel több lehetőséget kap, Vojvoda Dávid viszont stabil kezdő volt végig, de úgy láttam, hogy a végére pszichésen ő is elfáradt kissé.


Csütörtöktől újra "otthon"
A ZTE KK tagjai szerdán is még az Ostoros Károly-csarnokban edzettek, de mától újra visszatérhetnek a Városi Sportcsarnokba. Az új idénytől Európában változik a pálya vonalazása, felfestése, amely főleg a palánk alatti területet érinti, és hátrébb került a hárompontos vonal is (6,25 méter helyett mostantól 6,75 lesz). A Városi Sportcsarnokban is megtörténtek a változtatások, azonban a frissen festett felületeknél az utójavításokat ezekben a napokban végezték el.



A SPORTOLÓKRÓL TOVÁBBI CIKKEKET TALÁL KAPCSOLT ANYAGAINK KÖZÖTT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!