Kosárlabda

2011.05.25. 07:40

Völgyi Péter és Kámán Tamás elhagyja a ZTE-t

Eldőlt a kérdés, ami az utóbbi hetekben foglalkoztatta Egerszeg sportszerető lakóit, a Zalakerámia ZTE KK két emblematikus figurája távozott Zalaegerszegről, két évre Paksra igazoltak. Az alábbiakban olvasható Völgyi Péter gondolatösszesítése is...

Kerkai Attila

 

Nem titkolták, hogy leginkább az Atomerőmű SE Paks vetette ki a hálóját a ZTE KK szakmai stábjára és Kámán Tamás csapatkapitányra, s nagyjából két hete fordult élesbe a dolog, amikor gyakorlatilag már a ZTE KK térfelén pattogott a labda. Az időközben - amúgy példás gyorsasággal - felállt új klubvezetésnek viszont csak annyi idő jutott, hogy egy alapcsomagot tudott felmutatni a jövő szezonbeli költségvetés gyanánt. Mindez Völgyi Péter számára is múlt pénteken derült ki, ami-kor - elmondása szerint - meghosszabbítani szerette volna a május végén lejáró szerződését a ZTE KK-val. Ez is elhangzott azon a  sajtótájékoztatón, melyet Völgyi Péter és Kámán Tamás hívott össze, hogy bejelentsék döntésüket. Azért ketten, mert a zalaiak csapatkapitánya Völgyi Péter személyétől tette függővé maradását.

- Hároméves időszakot zárok le és büszke vagyok arra, amit itt elértünk a szakmai stábbal, a csapattal és persze a szurkolókkal - nyitotta a sajtótájékoztatót Völgyi Péter. - Egy bronzérem, majd a tavalyi felejthetetlen és talán megismételhetetlen sorozat a bajnoki címmel és a kupagyőzelemmel emlékezetes pillanatok. A harmadik esztendő viszont már a negatívumokról szólt és engem is felőrölt ez az időszak. Azt gondoltam, hogy a februári döntésünkkel, amikor elengedtük azokat a játékosainkat, akik menni akartak, sikerül a csapatot is megmenteni. A pályán bebizonyítottuk, hogy tisztán a magyar maggal is lehet csodát tenni, de az is bebizonyosodott, hogy hosszú távon nem lehet így komoly eredményt elérni.

 Völgyi Péter hosszasan sorolta érveit döntését indokolva, hogy olyan munkát szeretett volna elkezdeni, amely szisztematikusan épít fel egy új, ütőképes csapatot. Merthogy a ZTE-nek jelenleg is van két felnőtt, két Universiade, két U20-as és egy U18-as válogatottja. Azt is elismerte: a jelenlegi helyzetben nagyon jó szerződési ajánlatot kapott Egerszegen, de... A klub által vázolt büdzsé jelenleg 64 millióra nyújt fedezetet.

- Ez az összeg csak a jelenlegi keret megtartására volna elég, hat felnőttkorú játékossal, külföldiek nélkül - mondta. - Szerintem ezzel a bent maradást nem lehet kivívni, hiszen a jövő szezonban 12 csapatosra szűkül a mezőny. Ennél valamivel nagyobb összeggel viszont teljesíthető lennének céljaink, de erre nem kaptunk garanciát.

Kámán Tamás ekkor kért szót, hiszen addig csendben hallgatta régi-új edzőjét.

- Nehéz döntés volt, amit én is meghoztam, hiszen úgy terveztem, hogy itt fejezem be pályafutásomat - fogalmazott. - Völgyi Péter személye miatt megyek Paksra, hiszen ritka, hogy játékos és edző között ilyen baráti kapcsolat alakul ki. Még egy jó ideig nyomasztani fog ez az egész, de bízom benne, hogy a szurkolók megértenek.

Ami az anyagiakat illeti. Az új klubvezetés abszolút kényszerpályán mozog, mert kezelni kell az adósságokat, s már az új csapat építésén is dolgozni kell. S mit tesznek most? Hat játékos (Gáspár Dávid, Baki Gergely, Kinter György, Tóth Gergely, Bödör Bence, Délity Bence) rendelkezik élő szerződéssel, Vertetics Ádámnak pedig szintén a hó végén jár le a szerződése. Viszont a felhalmozott adósságok miatt gyakorlatilag mindannyian, bármikor eligazolhatnak. Horváth Zsolt ügyvezető úgy fogalmazott: új helyzet állt elő, s elsőként az edző személyét kell megtalálni.

- A 64 millió forintos büdzsé összege valós, de ne gondolják, hogy az az elvárás önmagunkkal szemben, hogy ez az összeg ennyi is maradjon - mondta. - A héten találkozni szeretnénk a játékosokkal, hogy vázoljuk, miként szeretnénk rendezni az adósságokat, mert az a célunk, hogy a júliusi nevezési határidőig kifizessük az egészet. Nagyon sajnáljuk, hogy Völgyi Péter és Kámán Tamás is a távozás mellett döntött, de egy nyitott kérdés - bár nem úgy, ahogy én szerettem volna - lezárult, a bizonytalan helyzetnek vége, és mostantól a jövőre kell összpontosítanunk! Azt konkrétan megkérdeztük: él-e a Zalakerámia Zrt.-vel a névhasználói szerződés, amire konkrét választ is kaptunk:

- A következő szezonra 12 plusz 3 millió forint támogatást ad a cég, aláírt szerződéssel, így a jövőben is ma-rad a Zalakerámia-ZTE KK név.Az edző személyénél maradva, Patonay Imre, az eddigi szakmai tanácsadó lehetne az egyik ideális jelölt, bár nem tudni, követi-e Völgyi Pétert Paksra, mert erről is szó lehet. Az biztos, hogy a ZTE KK vezetői már találkoztak vele, de maga az érintett szerdán eről csak szűkszavúan nyilatkozott.

- Volt egy beszélgetés köztünk, de nem tudom, mit hoz a jövő. Sok minden tisztázásra vár, de előbb a játékosokat kellene kifizetni - mondta.

 

S mit mondanak a még itt maradó játékosok? Gáspár Dávid lépett elő rangidőssé a sorban, s ő is amondó: előbb tudni kellene, ki lesz az edző.

- Ez most egy teljesen új helyzet, s bevallom, Kámán és Völgyi személyéhez én is nagyon kötődöm - vallotta be. - Ha még tovább szűkül a keretünk, az még inkább nehezítené a helyzetünket. Gyorsan kell dönteni, mert nincs sok idő. Senki sem akar bizonytalanságban lenni.

A kérdést feltettük neki: marad vagy ő is gondolkodik a távozáson?

- Én maradnék, s bármennyire is furcsa, amit mondok, most már nyugodtabb vagyok. Remélem, nem értik félre: azzal, hogy ők ketten elmentek, végre megmozdult valami, mert az a nihil, ami eddig volt a csapat körül, senkinek sem volt jó - tette még hozzá. 

 

 

 




 Minden út Paksra vezet...
■ A ZTE KK-tól már tavasszal erôsített a Paks: Vojvoda Dávid februárban igazolt a Duna-partiakhoz és Tóth Ádám is, aki viszont csak a nyártól csatlakozik – immár Völgyi keretéhez
■ Tavaly a Zalakerámia- ZTE KK és a Paks vívta a bajnoki döntôt, de május 28-án az egerszegiek nyakába akasztották az aranyérmet
■ A Paks csapata nyugodt háttérrel bír és szakmailag nagyobb kihívást is takar: cél a nemzetközi szereplés


Szerintem

Ameddig lehetett, a végsôkig húzta döntését Völgyi Péter és Kámán Tamás, de valószínûleg mostanra muszáj volt igent vagy nemet mondaniuk. A búcsúzás fájó, hiszen olyan három, közösen eltöltött év ez edzô, szurkoló és persze a klub életében, melyeket a históriáskönyvek is ôriznek. Sikertelen éveket követôen hirtelen ismét „szédítô” magasságokba jutott a csapat, ezért is fájó most a zuhanás... Érzelmi húrokat viszont most nem szabad pengetni, mert racionális döntések szükségesek hatékonyan, méghozzá gyorsan. Völgyi Péter és Kámán Tamás elmegy, de az élet nem áll meg, s nem szabad, hogy a letargia legyen úrrá. A pánik meg egyenesen a véget jelentené...

 

  

 

 

Helyszíni beszámolónk a szerdai sajtótájékoztatóról:

Völgyi Péter kedd délután annyit közölt, ha ő megy, akkor követi őt Kámán Tamás is, ezt a csapatkapitány is megerősítette. 

Perceken belül kezdődik a sajtótájékoztató, amelyen az utóbbi évek zalaegerszegi szempontból két kiemelkedő kosaras egyénisége bejelenti, hogy hol folytatja pályafutását. A nagy kérdés, hogy maradnak-e Egerszegen, vagy elfogadják a Paks kecsegtető ajánlatát.

Völgyi Péter szólt először az egybegyűltekhez. Elmondta, hogy 17 év után tért vissza annak idején Zalaegerszegre, vázolta az utóbbi három év krónikáját, majd a jelenről és jövőről szólt.

Kámán Tamással együtt a reméltnél is jobb ajánlatot kaptak pénteken a városi vezetőktől, azonban a csapat büdzséjével kapcsolatban elhangzott szám arra elegendő, hogy a jelenlegi játékosokkal lehet lejátszani a következő szezont, azaz 6 felnőtt játékossal, külföldi igazolások nélkül kell megállni a csapatnak a helyét. Csalódottan távoztak a megbeszélésről. Sajnálják, hogy rossz szájízzel távoznak a zalai megyeszékhelyről, azonban mostantól teljes vállszélességgel fordulnak az új kihívások felé.

Kámán Tamás elmondta, hogy egy sportolónak mindig a győzelem a cél, és egy vereség mindig felőrli egy játékos lelkét. Nem elmenekülve a küzdelem elől, de a pályán és a pályán kívül is rengeteg harc várt volna rá a jövőben. Völgyi Péterrrel olyan kapcsolatot ápolnak, ami nagyon ritka edző és játékos között. Egerszeg város hírét fogják vinni mindenhova, még ha paksi színekben is teszik ezt. Reméli, megértik a szurkolók is ezt a döntést, és békében, barátságban vehetnek búcsút egymástól.

Mindketten 2 évre írtak alá az Atomerőmű SE csapatához.

Alábbiakban a gondolatösszesítést olvashatják Völgyi Pétertől:

Mai napon szeretném bejelenteni, hogy a 2011/2012-es szezont a Paksi Atomerőmű vezetőedzőjeként fogom megkezdeni. Nagyon nehéz döntést hoztam meg ezzel, hiszen az elmúlt három évben rengeteget kaptam Zalaegerszegtől, a ZTE szurkolóitól és a csapatomtól. Büszke vagyok arra, amit közösen elértünk, úgy érzem, mind a három évben sikerült kihozni a csapatból a maximumot. Munkánk eredményeként három éremmel emeltük a ZTE-t a régi sikerek magasságába. A tavalyi szezon a bajnoki iés kupagyőzelemmel pedig megismételhetetlen élményt jelentett minden szurkolónk számára. Az egész ország sikereinktől volt hangos, Zalaegerszeg városa és a Zalakerámia ZTE KK napról napra az újságok címlapjára került. Rengeteg zalaegerszegi, saját nevelésű játékossal szurkolóink szerint is ÖRÖK ÉRTÉKet teremtettünk! Számos új barátra leltem és óriási elismerést jelentett és számomra szinte bajnoki címmel ért fel az, ahogy az idei utolsó mérkőzésünkön búcsúzott a közönség a csapattól.

Az első két szezon a sikerekről, az utolsó viszont az anyagi gondokról szólt. Kulcsjátékosaink elvesztése azonban még jobban összekovácsolta közösségünket és harcoltunk, amíg bírtuk erővel. Az ezt követő időszak sem telt tétlenül, a csapat edzésben maradt, hiszen a Klub az U18-, U20-, Universiade- és a felnőtt válogatottnak is ad játékosokat. Emellett elkészítettem egy olyan hároméves szakmai tervet, amelynek az alapjait már leraktuk, csak tovább kellett volna építeni. Közben jelentős változások történtek a klub vezetői testületében, az önkormányzat pedig a csapat megmentését tűzte ki célul. Sajnos ez a pozitív folyamat a vártnál sokkal lassabban zajlik és a mai napig kevés kézzelfogható eredménye van. A játékosok felé való tartozás az idő előrehaladtával nemhogy csökkent, hanem nőtt.

Engem személy szerint felőröltek az elmúlt fél év történései, munkám nagy részét nem a szakma, hanem minden egyéb más töltötte ki. A csapat létét fenyegető anyagi gondok és a lassan csordogáló események elbizonytalanítottak engem, a stábomat és a csapatot is. Egész a múlt péntekig, a ZTE KK irányításával frissen megbízott Ügydöntő Bizottság gyűléséig azonban bíztam a közös jövőben, és abban, hogy sikerült megteremteni egy újabb 3 éves periódusban felnövő sikercsapat szerény, de biztos anyagi alapjait is. A folytatásra rendkívül korrekt szerződésajánlatot kaptam, ám sajnos az itt elhangzó büdzsétervezet - óriási meglepetésemre - maximum a jelenlegi csapat megtartására lehet elegendő, azaz egy külföldiek nélküli, 6 felnőtt játékost felsorakoztató együttesre, mely maximum csak az esetleges NB I-es tagság megőrzésére lehetne hivatott. Megítélésem szerint ez a cél sem a ZTE hagyományainak, sem szurkolóinkak, sem személyes ambícióimnak, sem jelenlegi és leendő szponzoraink elvárásainak nem felel meg.

Az Atomerőmű SE ajánlatát többet között a ZTE-nél végzett szakmai munkám elismerésének tekintem. Komoly célok, európai kupaporondon való szereplés lehetősége, anyagi stabilitás, nyugodt szakmai munka - ezek az érvek szóltak amellett, hogy 2 évre elkötelezzem magam a paksi együtteshez, ahova Kámán Tamás is velem tart.

Rengeteget köszönhetek Zalaegerszegnek és a ZTE-nek; köszönöm mindenkinek, aki munkájával, biztatásával, támogatásával kitartott mellettem és a csapat mellett. Nehéz szívvel, de tiszta lelkiismerettel sikeres és emlékezetes három évet zárok most le, amelynek remélem, egyszer még lesz folytatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!