Kosárlabda

2010.02.01. 03:29

Robog a Göcsej-expressz

Tizenhét pontos hátrányból felállva, Sopronban sem szakadt meg a Zalakerámia-ZTE KK férfi kosárlabdacsapatának győzelmi szériája. A zalaiak a 16. sikerüket könyvelték el, így magasan vezetik a bajnokságot.

Kerkai Attila

 

Sopron: Richardson (23), Couisnard (19/3), Molnár (17/3), Szabó Zs. (5/3), Knight (11). Csere: Halmai (6/3), Pojbics (1),Gombás (1), Keresztes (-). Edző: Meszlényi Róbert.

ZTE KK: Hinnant (9/3), Watson (6/3), Kámán (24/12), Wilson (13/3), Trepák (20/12). Csere: Gáspár (-), Tóth Á. (4), Baki (10/6), Simon L. (3). Edző: Völgyi Péter.

Kipontozódott: Szabó Zs. a 31., Knight a 39., illetve Watson a 32. percben.


Szűk félórával a kezdés előtt még úgy nézett ki, csak ijesztegetés volt előzőleg soproni részről a beígért telt ház, hiszen csak szállingóztak a nézők a csarnokba. A kezdésre viszont szépen megtelta lelátó, hiszen szinte valamennyi hely elkelt. Mielőtt viszont még elkezdődhetett volna a játék, Meszlényi Róberttel, a hazaiak szakvezetőjével váltottunk néhány szót, aki azt jósolta: Sopronban ér véget a ZTE KK menetelése. Éppenséggel nem tűnt jókedvűnek, sőt, inkább bosszúsnak tetszett...

- Valóban beszéltem Völgyi Péter kollégámmal arról, hogy szerintem mi állítjuk meg őket, de inkább baráti cukkolás volt ez részemről - említette, s gyorsan rátért a lényegre : - Idehaza minden esélyünk meglenne a siker-re, azonban így, hogy Brooks nem játszik... Azért vagyok bosszús, mert a hét eleji sérülése a múlté, viszont csütörtökön kihúzták a fogát, s bár én pályára küldeném, a játékos mégsem vállalta a meccset...

A ZTE KK-t elkísérő mintegy 150 zalai drukker a találkozó elején örömmel nyugtázta: Brooks hiányában minthaa Sopron méregfogát is kihúzták volna: a zalaiak kézben tartották a játékot - egészen hat percig (10-15). Innentől viszont a hazaiak domináltak, agresszíven védekezve és gyors kosarakat szerezve pillanatok alatt fordítottak (21-15). A meglepetéstől a zalaiak képtelenek voltak felocsúdni, az agilis Richardson folyamatosan bontotta a zalai védelmet betöréseivel. A vendégek gondjait tetézte, hogy nem sültek a dobások, ráadásul a lepattanók zömét is elorozták a hazaiak. A második negyed elején Watsonnál elszakadt a cérna, egy kétes ítéletet a játékvezetőn kért számon. Megkapta a sportszerűtlen hibát, ezzel együtt már a negyedik személyi vétségnél tartott... A Sopron élt a lehetőséggel, még jobban ellépett, majd amikor Völgyi Péter reklamálásért kapott hibát, 37-20-ra elhúzott a hazai csapat. A ZTE KK lassan és ritmustalanul játszott, ám annyit elért, hogy nem nőtt tovább a különbség (Kámán végre kintről talált be), s tíz pontra olvasztotta a hazaiak előnyét (47-37).

A második játékrész elején aztán bekövetkezett a fordulat. Trepák, majd Kámán hármasával, valamint Wilson két büntetőjével gyakorlatilag visszaérkezett a mérkőzésbe a ZTE (47-46). Főszereplővé mégis egy addigi epizodista, Baki Gergely lépett elő, aki bátran, a legkritikusabb pillanatokban szerzett tripláival lohasztotta le az újra éledező hazai reményeket. (Baki a találkozó után így nyilatkozott: Végre kijött a lépés, hiszen az elején én sem éreztem a ritmust. A Sopron jobban pörgött, s az volt a cél, hogy a szünetre próbáljunk tíz pont körül felzárkózni. Jókor jöttek az én kosaraim is, s mondhatni, ezért vagyok itt én is: ha valaki kiválik, a csapat tudja pótolni. ) A ZTE KK védekezése óriásit javult az első félidőhöz képest, s most már a dobások is a helyükön voltak. A zalaiak megfordították a mérkőzést, a harmadik negyed végén pedig akár le is fújhatták volna a mérkőzést: 58-61. Az eredmény lényeges, hiszen egy héttel korábban éppen ennyire győzött a ZTE KK a Körmend ellen, csakhogy itt még hátravolt egy igencsak izgalmasnak ígérkező záró felvonás. Watson visszajött a pályára, de abban a pillanatban ki is fújták, s noha a zalaiak már vezettek közel tíz ponttal is (61-70), az utolsó pillanatig izgulni kellett. Molnár a végére nagyon fontos kosarakat szerzett, míg a ZTE-nél akadt kisebb zavar, ám szerencsére korrigálha-tó. A ZTE KK viszont annál mentálisan és erőnlétileg is jobb csapat, hogy ilyen helyzetben kiadja a kezéből a győzelmet, amelyért szombaton is keményen megdolgozott. A csapat szekere pedig halad előre, akár egy expresszvonat: a 16. állomáson sem kellett megállnia.


ÍGY LÁTTÁK AZ EDZŐK
Meszlényi Róbert: „A harmadik negyedben Richarsdon öncélú játéka szétverte együttesem addigi ritmusát. A ZTE ebből az időszakból egyértelműen jobban jött ki, s bár a fiúk a végén nagyot küzdöttek, nem sikerült nyernünk.” Völgyi Péter: „Brooks kiválása elaltatott minket. Az első félidőben sok lepattanót szerzett a Sopron, de a szünet után feljavult a védekezésünk. Watson korai kiválását Baki kiváló játékával váltottuk ki, és igazi csapatként nyertünk.” 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!