Kosárlabda

2007.01.23. 03:29

Nikola Lazic és a védekezés

Zalaegerszeg (bl) - A hét végén összességében jól szerepeltek megyénk élvonalbeli kosárlabdacsapatai. A ZTE KK és a Volán nyert, a Vadmacskák Sopronban kikaptak.

Bóbics László

- Nem tudom, hogy mikor lesz még ennyi ember a csarnokban. Jó látni, amikor teltház van - fogalmazott elégedetten a meccs kezdete előtt dr. Kardos Csaba, a létesítmény igazgatója. - Remélem sikerülnek az újabb erősítések a csapatnál és folytatódik a remek sorozat. Ez biztos növeli a nézőszámot, s még arra is nagy szükség lenne, ha már a publikumról beszélünk, a rájátszásban legyen egy ZTE-Körmend csata. Persze ez a legkevésbé fontos, a lényeg, hogy jól szórakozzanak a nézők és tovább meneteljen a csapat.

A meccs igazi rangadót hozott, nagy csatát vívtak a csapatok. A vendégek játékkerete a képességek alapján jobbnak mondható, ha csak a Fodor testvéreket vesszük alapul, vagy az idegenlégiósaikat, akkor kétségkívül ők voltak az esélyesek. Ez azonban szombaton este semmit sem számított. A kiegyenlített első negyed után továbbra is nagyszerűen védekezett a Zete és előnyre tett szert.

- Ha végig tudja tartani a csapat ezt a rendkívül fegyelmezett és szervezett védőjátékot, amit láttunk tőlük, akkor legyőzhetjük a Körmendet - jelentette ki Rózsás Gábor, a meccs első részében. Neki csak lehet hinni, hiszen mindkét együttesben játszott az élvonalban. Később pedig a sikeresen szereplő ZTE kosarasainak lett a vezetője. Most Budapesten a liga koordinálása a fő feladata, vagyis nem szakadt el kedvenc sportágától. - Egyénileg több olyan játékos is van a Körmendben, akik képesek szinte egymaguk is megnyerni a találkozót. Erre egyelőre nem kaptak lehetőséget, hiszen Nikola Lazic nagyszerűen megszervezte a védőjátékot. Támadással sincs gond, de a védekezésük a keretet figyelembe véve egyszerűen zseniális. Persze ehhez sok minden kell, többek közt olyan játékosok is, akik ezt a nem éppen látványos harcmodort és rengeteg futást felvállalják. Úgy látszik a Zete edzője megtalálta a hangot a fiúkkal, mert bizony a tehetséges, de az utóbbi években nem éppen villogó Gáspár kimagasló játékot produkál hétről hétre. Ritkán látványos a teljesítménye, de meccsről meccsre kikapcsolja az ellenlábasok egyik legjobbját. Hoffmann is nagyon jó teljesítményt produkál, Bell kimagasló képességű játékos, neki ahogy nézem nem is elsősorban a védekezés a feladata, de ezt máshol is megengedik a leginkább villogó kosarasoknak. Érdekes Miskovics szerepe, az idegenlégióst érkezése után sokan öregnek tartották és alkalmatlannak. Én akkor sem úgy láttam, s ez egyre jobban bebizonyosodik, rendkívül jól fogja össze a csapatot. Ha így folytatják a fiúk, legyőzhetik a jó erőkből álló Körmendet.

Úgy folytatták és le is győzték 84-72-re. Így aztán a közönség óriási vastapsa közepette levonuló kék-fehérek trénere, Nikola Lazics is joggal volt elégedett.

- Sokat beszélek a védekezésről, tudom, hogy ez nem mindenkinek tetszik, mert nem látványos. Ezúttal viszont bizonyítottuk, hogy jó játékosokból álló csapatot is térdre lehet kényszeríteni. Az együttes szinte valamennyi játékos jól teljesített és így nagy örömet szerezhettünk közönségünknek, persze magunknak is.

A közelmúltban elsősorban Nikola Lazic jól kidolgozott taktikája volt a főszereplő, holnaptól viszont már új játékossal erősödhet a keret, a tavaly Debrecenben játszó 205 cm magas Wayne Powel is megérkezik Zalaegerszegre.

A Z. Volán ZTE hazai környezetben a szekszárdiakat látta vendégül. Bencze Tamás gárdája három negyeden keresztül lépésről lépésre növelte előnyét. Az utolsó tíz percben a szakvezető mindenkinek adott lehetőséget, a különbség ugyan csökkent, de a helyzet nem változott, a Zala Volán ZTE simán nyert 67-52-re.

A Kanizsai Vadmacskák Sopronban vendégeskedtek. A Déri Csaba által irányított együttes annak ellenére, hogy 104-52-re kikapott, tisztességgel helytállt. A két együttes költségvetést és a keret tudását illetően messze nincs egy súlycsoportban, így felesleges lenne messzemenő következtetéseket levonni a történtekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!