Kistolmács

2015.08.02. 14:31

Oltottak, mentettek, főztek a tűzoltók Kistolmácson

Kistolmács - A fiatal és felnőtt önkéntes tűzoltók az oltási és mentési gyakorlaton kívül főzésben is összemérték tudásukat szombaton a regionális vizes gyakorlaton.

Benedek Bálint

– A gyakorlás, a csapatépítés és technikák tökéletesítése állandó feladatunk, lendületben kell maradnunk – mondta köszöntőjében Kovács Tibor, a szervező Letenyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. – Érkeztek még egységek Becsehelyről, Miháldról, a horvátországi Hodosanból, míg a szlovéniai Csentéről ezúttal csak egy delegáció érkezett, akik a tapasztalataikat osztották meg velünk.

A letenyeiek komplex feladatot találtak ki, ennek lényege, hogy a fiatalok CTIF akadálypályán elért eredményét, a felnőttek műszaki mentését és tűzoltási gyakorlatát valamint a bográcsban megfőzött ételüket egyszerre értékelték.

– A fiatalok feladatai között vizesárok ugrás, tömlőfektetés, célbalövés vízsugárral, kúszás és tűzoltósági tárgyak felismerése szerepelt – folytatta Kovács Tibor. – Ilyenkor az órával harcolnak, ugyanis minél kevesebb idő alatt kell a lehető legprecízebben végrehajtaniuk a feladatokat. Ehhez pedig kitartásra, erőnlétre, alázatra és jó csapatszellemre van szükség.

A letenyei önkéntes fiatalok: Kovács Laura (jobbról), Eszes Marián, Gál Kristóf és Gál Patrik lelkesedéséből nem volt hiány. Fotó: Gergely Szilárd

A letenyeiek vezetője szerint ugyan a számítógépek és okostelefonok világában nehéz megnyerni a gyermekeket, ám még nem forog veszélyben az utánpótlás.

A vezető szerint a képzés különösen hasznos, hiszen a fiatalok rendkívüli helyzetben higgadtak maradnak. Akár életet menthetnek azzal, hogy felismerik például a tűzcsapot, sőt talán használni is tudják, valamint a káreseményt a hivatásos tűzoltóknak megfelelő módon jelentik.

Az ifjúsági CTIF versenyt Hodosan nyerte, megelőzve Letenye, Becsehely és Miháld csapatait. A felnőtteknél Letenye győzött, Becsehely és Miháld előtt. A főzőversenyen a zsűri a miháldi paprikáskrumplit találta a legfinomabbnak. Az összesített pontversenyben pedig szoros csatában a szervező letenyeiek egysége bizonyult a legjobbnak, második Becsehely, míg a harmadik Miháld különítménye lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!