Zalaegerszeg

2015.05.02. 14:15

A Szűzanya gyermeke sosem vész el

Zalaegerszeg – A Szűzanya nélkül nem élhetünk, ahogy édesanya nélkül sem, mondja Ocsovai Grácián ferences szerzetes, a zalaegerszegi Jézus Szíve templom plébánosa, aki gyerekkora óta mindent Szűz Mária által, az Isten dicsőségére és az emberek örömére tesz.

Varga Lívia

Május első vasárnapja az édesanyák napja, május pedig Mária hónapja, amikor különös tisztelettel és szeretettel fordulunk az égi édesanyához.- Az édesanya szónak olyan mély tartalma van, hogy önmaga felidéz mindent, ami az anyai mivoltban gyökerezik. A szép emlékeket, a vigaszt, a segítséget, az ápolást, az ölelést, azt, hogy valaki értünk él, s hogy nem azért szeret, mert megérdemeljük, hanem azért, mert az övé vagyunk – fogalmaz Grácián atya.

Grácián atya: - Nem azért szeret, mert megérdemeljük, hanem azért, mert az övé vagyunk
Fotó: Pezzetta Umberto

– Ezért nem mindegy, hogy szólítjuk az édesanyákat. Ne hagyjuk elveszni ezt a gyönyörű régi szót, amelynek mély érzelmi töltete benne van az anyaföld és az Anyaszentegyház szavakban is.Grácián testvér felidézi: Mária úgy lett minden ember édesanyja, hogy a kereszten Jézus ránk bízta őt, és bennünket őrá. Kaptunk tehát egy égi édesanyát, aki mindannyiunk édesanyja, még ha sokan megtagadják is.

- Nagyon sok címe, megszólítása van a Szűzanyának. Ilyenkor májusban, az ő hónapjában, a lorettói litániában több mint ötvenet említünk, ez mind jellemező Máriára, aki a mi első számú segítőnk. Nagyhatalmú, csodálatra méltó, fájdalmas anya és szent szűz, az üdvösség anyja, a mennynek királyné asszonya s a magyarok nagyasszonya, aki oltalmaz bennünket. Ő a legerősebb a szentek között, akitől az ördög is retteg. A mennyországba, az Úr színe elé az ő szeplőtelen szíve által juthatunk a legbiztosabban – hangsúlyozza Grácián testvér.

- A Szűzanyát nem szabad elhagyni, ahogy az édesanyánkat sem tagadhatjuk meg. Fontos, hogy imádkozzuk a rózsafüzért, a legerősebb imát, amely az Istent dicsőíti, és a Szűzanyát köszönti. Égi anyánk pedig oltalmaz, véd és segít bennünket, s mellettünk lesz a próbatétek során is. Forduljunk hozzá bizalommal, imádkozzunk hozzá, és ajánljuk magunkat az ő szentséges szívének oltalmába. Kérjük pártfogását, közbenjárását, bízzuk szeretetére nehézségeinket, küzdelmeinket, terveinket, hiszen ő figyel ránk, gondoskodik rólunk, közbenjár értünk Istennél és egyszülött fiánál, Jézusnál. Örök igazság, hogy Mária gyermeke nem vész el.Grácián atya ezt sokszor megtapasztalta – mások és saját példáján is.

- Annak idején édesanyám a Szűzanyának ajánlott bennünket, ahogy Szent István is neki ajánlotta az országot – meséli a ferences testvér, aki innen eredezteti égi édesanya iránti mély szeretetét.

- Általános iskolásként reménytelennek tűnt, hogy felvesznek a gimnáziumba, ezért iskola után minden nap elimádkoztam egy teljes rózsafüzért, és sikerült. Akkor éreztem meg először, milyen ereje van az imának. Volt is egy szép álmom: egy kis kápolna előtt a Szűzanya megjelent, megfogta a kezem és felemelt. Ezt a felemelést egész életemben éreztem. Mindent neki köszönhetek, amit elértem. Minden reménytelen, emberfeletti dolog ezért sikerült, mert a Szűzanyának felajánlottam és imádkoztam a rózsafüzért. Őbenne soha senki nem csalatkozik.

Grácián testvér mindezek miatt is a szentmiséken gitárral kezében gyakran elénekli az egyik legszebb Mária-dalt:

Mária, Mária szép virágszál, Mária, szikrázó Nap. Védelmezz magyarok Nagyasszonya! Imádkozz érettünk Anyánk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!