Keszthely

2017.01.06. 16:08

Új év, nagy tervek Keszthelyen

Keszthely - Az elmúlt évet a felkészülés évének is nevezhetnénk, a jelenlegiben tettre készen várjuk a pályázati döntéseket - mondta Ruzsics Ferenc újévi köszöntőjében.

Keszey Ágnes

Az egyházak képviselőit, a környékbeli települések polgármestereit, a városban működő hatóságok, hivatalok, intézmények, civil szervezete vezetőit, a város életében meghatározó szerepet játszó vállalkozások, valamint az önkormányzat  képviselőit hívta a már hagyományos újévköszöntő fogadásra Ruzsics Ferenc. Felidézve  az elmúlt esztendőt elmondta, hogy a gazdálkodás során keletkezett tartalék, melyet a város idén felhasználhat. Szólt a megvalósult beruházásokról, s az idei év terveiről is. Több,  mint 4,5 milliárd forint értékű fejlesztésre adott be pályázatokat a város.

Ruzsics Ferenc polgármester és dr. Horváth István keszthelyi rendőrkapitány az újévköszöntő fogadáson
Fotó: Keszey Ágnes

– Reményeink szerint a „Zöld város", mely önmagában egy milliárd forintos beruházást jelent, keretein belül megújulhat a Kastély utca, a Nádor, a Bakacs, s a Pethő utca Kossuth utcai torkolata, a Zeppelin tér, s a Fő téren szaporodni fog a fák darabszáma. Felfrissül a Helikon park, melybe számos hasznos dolgot álmodtak meg a tervezők, s a KRESZ-parkunk is fejlődhet.  Másik nagy vágyunk, hogy az egykori sörfőzdét, mely ipari műemlék, megújíthassuk. Erre 850 millió forintos igényt nyújtottunk be. A Városi strand fejlesztése, a Kastély közelében ingyenes parkoló kialakítása, a Bástya utcától Gyenesdiás közigazgatási határáig tartó kerékpárút építése, Kertváros egy részén a csapadékvíz elvezetésének megoldása, a leromlott városrészek pályázat keretében pedig a Külső Zsidi út mentén történő beruházások vannak még a nagyobb forrást igénylő elképzeléseink között – ismertette a polgármester.

Újévköszöntő beszédében elhangzott, hogy a kormány 365 milliárd forintos balatoni fejlesztési keretében Balatonfüred és Siófok mellett nevesítve van Keszthely is: a három település két milliárd forint értékben szerezhetünk elektromos buszokat, alakíthatja ki az üzemeltetésükhöz szükséges feltételeket.

A polgármester elmondta: idén több jelentős évfordulót is ünnepel Keszthely: 770 éves a város, 620 éve hunyt el Városalapító Csáktornyai Lackfi István, I. Festetics György 200 éve rendezte meg első ízben a Helikon irodalmi ünnepet, idén lesz a 25. Zalai Borcégér – Keszthelyi Borünnep, s 15 éves a felújított színház. „Egyetemünk, a mi Akadémiánk" elődje 220 éve kezdte meg működését, a gimnázium 245 éves. Bejelentette, hogy egyeztetések kezdődnek arról, hogy miként tudja átvenni fenntartásba a gimnáziumot a Premontrei rend.

Beszéde után emelte poharát a jelenlevők  egészségére, s Keszthely fejlődésére, majd fogadáson látta vendégül a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!