Múzsa

2017.12.30. 10:00

Múzsa és irodalmár: Szendrey Júliára emlékeztek

Főként Petőfi múzsájaként, feleségeként ismerik, ám saját irodalmi munkássága révén is jelentős Szendrey Júlia. Szülőházánál emlékeztek rá pénteken születése 189-dik évfordulója alkalmából.

Keszey Ágnes

Dr. Lukács Gábor emlékezett Szendrey Júliára Fotó: A szerző

Születésének napjáról nincsen pontos adat: 1828. december 28-án vagy 29-én látta meg a napvilágot a Festetics-birtok gazdatisztjének gyermeke, Petőfi Sándor felesége: Szendrey Júlia.

A Pannon Egyetem Georgikon Kar kezelésében működő, szülőházában berendezett emlékszobában dr. Lukács Gábor docens, az emlékhely gondozója arról szólt, miként ápolja az utókor és a város emlékét.

Dr. Lukács Gábor emlékezett Szendrey Júliára Fotó: A szerző

– Ha Szendrey Júlia keszthelyi megítélését nézzük, akkor az jól követi azt az állapotot, ami a közösség, a magyarság kollektív tudatában megjelenik. A 19.-20. század fordulóján a „Petőfi hűtlen özvegye”-kép a jellemző. Később azért élen jártak abban a keszthelyiek és a környékbeliek, hogy ez a kép változzon. Ez a mai napig is bővül, és rájönnek, hogy Szendrey Júlia szerepe kicsit túlmutatott azon, hogy Petőfi nagyon szép szerelmes verseit ihlető múzsája volt. Keveset beszélnek róla, de ’49-ben például gyújtó hangú szózatot intézett Magyarország lányaihoz, asszonyaihoz- mondta el dr. Lukács Gábor.

A pénteki megemlékezésen arról is szólt, hogy a jövő évi, 190-dik születési évforduló alkalmából emlékülés, megemlékezése megrendezését és Szendrey Júliáról szóló tanulmánykötet megjelentetését is tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!